nieuws

Apple belooft betere arbeidsomstandigheden

Personeelsmanagement

Onderzoek van de Fair Labor Association heeft serieuze overtredingen aan het licht gebracht bij Foxconn, verantwoordelijk voor het maken van Apple's iPhones en iPads. Zowel de Chinese wet, als de regels van de FLA worden geschonden in de fabrieken.

Apple belooft betere arbeidsomstandigheden

De FLA onderzocht op verzoek van Apple de omstandigheden waaronder de hippe hebbedingen in elkaar worden gezet. Apple ondervond steeds meer kritiek door verhalen over slechte arbeidsomstandigheden en lage lonen. Meerdere werknemers van Foxconn, dat zo’n miljoen mensen in dienst heeft, zouden om deze reden zelfmoord hebben gepleegd.

Arbeidsrechtactivisten reageerden sceptisch op het onderzoek omdat er in de FLA teveel vertegenwoordigers met bedrijfsbelangen zouden zitten. Nog voor het onderzoek was afgerond liet FLA-topman Auret van Heerden weten dat de fabrieken ‘eerste klas’ waren en dat de arbeidsomstandigheden ver boven de algemeen geldende norm lagen.

Dat heeft de FLA er echter niet van weerhouden om met een kritisch rapport te komen. Volgens de regels van de FLA mogen werknemers maximaal zestig uur per week werken. Dat is inclusief overwerk. De Chinese wet houdt het op maximaal veertig uur per week, plus 36 uur overwerk per maand. In piekperiodes werden zowel de regels van de FLA als de Chinese wet overschreden. Bovendien waren er periodes waarin de werknemers elke week zeven dagen moesten werken. Een voorbeeld: in de fabriek in Longhua moest ruim 77 procent van alle werknemers meer overwerken dan wettelijk is toegestaan in de periode van maart 2011 en februari 2012.

Overigens zou eenderde van de ondervraagde werknemers graag nóg meer uren werken om zo meer geld te verdienen. Ruim 64 procent van de werknemers zegt dat het salaris te laag is om in de basisbehoeften te voorzien. Volgens de onderzoekers betaalt Foxconn meer dan het wettelijk minimumloon.

Ook sociale verzekeringen zijn een probleem. Werknemers afkomstig uit een andere provincie kunnen vaak geen beroep doen op de sociale verzekeringen als zij weer naar huis zijn gegaan. In de fabriek in Shenzhen is maar 1 procent van alle werknemers lokaal geworven. De arbeidsmigranten uit de andere provincies hebben geen toegang tot uitkeringen bij werkloosheid of zwangerschap.

Reageer op dit artikel