nieuws

CBP gaat misstanden Verzuimreductie.nl onderzoeken

Personeelsmanagement

Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) gaat de werkwijze van commerciële verzuimbedrijven onderzoeken, dat zegt voorzitter Kohnstamm van het college vrijdagavond in Zembla.

CBP gaat misstanden Verzuimreductie.nl onderzoeken

Uit de uitzending ‘De verzuimpolitie' zal blijken dat Verzuimreductie.nl, het grootste commerciële verzuimbedrijf in Nederland, structureel wetten en regels omtrent de privacy van zieke werknemers overtreedt om verzuimreductie tegen lage kosten te garanderen. Grote bedrijven als de Bijenkorf, Kruidvat, Action en V&D maken sinds een paar jaar gebruik van de diensten van deze organisatie en Verzuimreductie heeft inmiddels een potentieel van 100 duizend zieke werknemers.

De klachten gaan volgens Zembla over de werkwijze van het verzuimbedrijf. Deze laat callcentermedewerkers zieke medewerkers vragen medische vragen beantwoorden om zo vast te stellen of de ziekmelding wel terecht is. Dat is wettelijk verboden, aangezien het bedrijf geen arbodienst is, en de callcentermedewerkers niet bevoegd zijn om te bepalen of de medewerker werkelijk ziek is of niet.

Daarnaast kunnen op deze manier medische gegevensgegevens de 100 duizend zieke werknemers op straat komen te liggen. Het bedrijf heeft in tegenstelling tot artsen en medisch specialisten geen beroepsgeheim en kan de gegevens dus makkelijk doorgeven aan werkgevers.

FNV Bondgenote opende vandaag een online meldpunt om ervaringen van werknemers met de organisatie te verzamelen. Bestuurder Gea Lotterman zegt in een verklaring: 'Werknemers klagen over intimidatie, het verstrekken van verkeerde informatie en het niet accepteren van de ziekmelding. Ook worden de aanbevelingen van artsen over medicatie door casemanagers beïnvloed. Juist bij zoiets persoonlijks als ziekte, hoort wederzijds vertrouwen en respect. Maar Verzuimreductie bekwaamt zich van allerlei tactieken om het ziekteverzuim voor de opdrachtgevers zo laag mogelijk te houden. Met het meldpunt willen we inzicht krijgen in het aantal en het soort klachten over Verzuimreductie.'

Er is geen enkele instantie die toezicht houdt op dit soort bedrijven. Het CBP verklaart in het programma dan ook te gaan onderzoeken of de werkwijze van Verzuimreductie rechtmatig is of niet. P. Rodenburg, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Arbeids- en bedrijfsgeneeskunde, roept ondertussen in Zembla zijn leden op om niet met dergelijke verzuimbedrijven samen te werken.

Reageer op dit artikel