nieuws

Overbelaste werknemer stelt klussen eindeloos uit

Personeelsmanagement

Mensen die zich overbelast voelen op hun werk, hebben de neiging alles nog een beetje erger te maken door hun werk voor zich uit te schuiven.

Overbelaste werknemer stelt klussen eindeloos uit

Dat constateren Amerikaanse psychologen en coaches. Mensen die het gevoel hebben dat ze het werk niet meer aankunnen, zorgen er met het uitstelgedrag bewust of onbewust voor dat ze hun werkzaamheden nooit afronden. Als het niet af is, kan het ook niet worden bekritiseerd. Joseph Ferrari, psychologieprofessor aan de DePaul University zegt in de New York Times dat angst voor succes ook een rol speelt: 'Als ik het goed doe, verwacht je de volgende keer nog meer van me en ik weet niet of ik dat aan kan.'

Notoire uitstellers worden in hun gedrag versterkt door technologie, zegt Julie Morgenstern, schrijver van een boek over timemanagement. 'Een onbelangrijke e-mail beantwoorden geeft kortstondig het gevoel iets bereikt te hebben.'

Volgens de deskundigen heeft het geen zin om tegen een chronische uitsteller te zeggen dat hij 'het gewoon even moet doen'. Dat is volgens hen het zelfde als 'Kop op' zeggen tegen iemand met een klinische depressie. Mensen die echt alles uitstellen hebben volgens Ferrari psychologische hulp nodig. Anderen kunnen veel baat hebben bij een training in timemanagement waarin ze leren om de problematische werkzaamheden te identificeren en hoe ze grote projecten in behapbare brokken kunnen verdelen.

Reageer op dit artikel