nieuws

Werknemer laat teugels vieren door zomertijd

Personeelsmanagement

Werknemers die door het begin van de zomertijd te weinig slaap krijgen, hebben minder zelfbeheersing. Dit uit zich onder werktijd onder andere door extra veel surfen op het internet.

Werknemer laat teugels vieren door zomertijd

Dat stelt een internationaal team van wetenschappers. Gemiddeld verliezen mensen 40 minuten slaap als de zomertijd begint, wat volgens de wetenschappers wereldwijd een enorm verlies aan productiviteit met zich meebrengt. Het slaapgebrek neemt remmingen weg, waardoor mensen veel meer tijd dan anders besteden aan persoonlijk gebruik van internet onder werktijd. Ongeveer een derde van alle landen ter wereld heeft zomer- en wintertijd.

De onderzoekers, onder leiding van HR-professor David Wagner uit Singapore, zeggen dat managers er voor moeten zorgen dat werknemers voldoende slaap krijgen, schrijft Science Daily. En dat geldt niet alleen bij de overgang naar zomertijd. ‘Door de drang naar hogere productiviteit kunnen managers en organisaties er met steeds langere werkdagen voor zorgen dat werknemers minder slaap krijgen. Dit kan leiden tot vicieuze cirkel van verloren nachtrust, waardoor er minder werk wordt gedaan en er weer meer uren moet worden gewerkt. Managers zullen zien dat als zij voorkomen dat werknemers te weinig slapen, dat hun mensen dan productiever zijn.’

Reageer op dit artikel