nieuws

China vreest toename zieke werknemers

Personeelsmanagement

China vreest toename zieke werknemers

De Chinese regering maakt zich zorgen over het grote aantal mensen met kanker of chronische ziektes. Volgens minister Chen van Volksgezondheid is dat niet alleen een drama voor de zieken zelf, maar ook voor de economie.

In China wordt 80 procent van de sterfgevallen veroorzaakt door ziektes als kanker, hartaandoeningen, diabetes of de gevolgen van een beroerte. In de rest van de wereld is dat percentage 63 procent. In een interview met Bloomberg, gepubliceerd in onder andere China Daily,  zegt Chen dat veel van de sterfgevallen mensen jonger dan zestig jaar betreffen. Dat is niet goed voor de arbeidsmarkt en dus ook niet voor de economie, betoogt Chen.

Chen legt een link tussen de volksgezondheid en de hoge kosten voor zorg. Maar hij richt zijn pijlen ook op de tabaksindustrie. China is de grootste producent én consument van tabaksproducten in de wereld.

China’s buren kijken ondertussen hoopvol naar ontwikkelingen op de Chinese arbeidsmarkt. Economen in de Filipijnen denken dat hun industrie kan profiteren van het tekort aan Chinese arbeiders. Steeds minder Chinezen zouden bereid zijn om in een fabriek te werken. De Filipijnen hopen dat hiaat op te kunnen vullen door fabrieken in hun eigen land, meldt Business Mirror.

Reageer op dit artikel