nieuws

Ex-gevangene krijgt meer kans op baan

Personeelsmanagement

Ex-gevangene krijgt meer kans op baan

Werkgevers in de Amerikaanse staat New Jersey kunnen niet meer naar believen sollicitanten afwijzen om de simpele reden dat iemand ooit is gearresteerd.

De nieuwe richtlijnen van de Equal Employment Opportunity Commission zijn door mensenrechtenjuristen met instemming ontvangen. Mensen die denken dat ze door een potentiële werkgever zijn gediscrimineerd wegens een justitieel verleden, hebben hiermee een handvat gekregen om hun afwijzing aan te vechten.

In New Jersey mogen werkgevers sollicitanten vragen naar een crimineel verleden. Werkgevers hebben worden nu geïnformeerd als een sollicitant in het verleden is gearresteerd, ook wanneer die arrestatie niet tot een veroordeling heeft geleid, schrijft Taja-Nia Henderson, hoogleraar Rechten, op de website NJ.com.
Er zijn in de VS maar vijf staten die discriminatie op grond van een justitieel verleden verbieden: Hawaii, Kansas, New York, Pennsylvania en Wisconsin. Andere staten en sommige steden, zoals Michigan, Tennessee,Ohio en Atlantic City, kennen zogenaamde ban the box-wetgeving. Dit zijn wetten die het werkgevers verbieden om op een sollicitatieformulier te vragen naar een crimineel verleden.

Uit een recente studie blijkt dat één op de drie Amerikanen jonger dan 23 op enig moment door de politie in de boeien wordt geslagen. Wanneer deze allemaal worden onderworpen aan discriminerende arbeidswetten, creëren de Verenigde Staten volgens Henderson een jonge onderklasse die geen kans heeft zich economisch te ontwikkelen.

Reageer op dit artikel