nieuws

Ook voor rechters mag de werkdruk wel wat minder

Personeelsmanagement

Ook voor rechters mag de werkdruk wel wat minder

De procureur-generaal van het parket bij de Hoge Raad Jan Watse Fokkens waarschuwt in het jaarverslag van de Hoge Raad voor de consequenties van de hoge werkdruk in de Rechtspraak. Fokkens pleit bovendien voor meer bijscholing van rechters.

Fokkens zegt dat op termijn de kwaliteit van de Rechtspraak zal lijden onder de hoge werkdruk van rechters. Deze is de laatste jaren volgens Fokke toegenomen door interne reorganisaties, een reeks verbetervoorstellen en een 'enorme hoeveelheid nieuwe wetgeving'. 'De situatie wordt nijpender, want wat dreigt is een combinatie van te hoge werkdruk met het gevoel dat je als rechter je werk niet kunt doen zoals je vindt dat je dat zou moeten doen', stelt Fokkens. Hij voorspelt dat er over een paar jaar een parlementaire enquête over de rechtspraak zal worden gehouden als er niets verandert.

Fokkens pleit ervoor meer tijd voor nascholing in te ruimen: 'Er verandert zoveel in het recht dat de rechter op zijn minst 10 procent van zijn werktijd beschikbaar zou moeten hebben om de direct voor zijn werk belangrijke ontwikkelingen in en rond de Rechtspraak bij te houden.' Ook vindt hij dat voor de invoering van vernieuwingen voldoende geld beschikbaar moet zijn.

Reageer op dit artikel