nieuws

4 dingen die een werkgever kan doen om duurzame inzetbaarheid aantrekkelijk te maken

Personeelsmanagement

Duurzame inzetbaarheid is een actueel thema voor veel organisaties waarop beleid wordt ontwikkeld. Maar is het daarmee ook automatisch een thema voor de werknemers? Nee, zegt Ester de Bruine van de Loopbaanonderhoudsgroep.

Het komt volgens haar voor dat werknemers initiatieven op het gebied van employability, vitaliteit en mobiliteit links laten liggen. Een voorbeeld hiervan is het niet benutten van persoonlijke budgeten voor training en coaching door medewerkers. Dat komt volgens De Bruine in de praktijk voor. Volgens haar zijn er 4 elementen die het werken aan de eigen duurzame inzetbaarheid aantrekkelijk maken voor werknemers:

1. Het werken aan duurzame inzetbaarheid (DI) moet normaal zijn voor de ‘Succesvollen’. Zolang de andere DI-deelnemers vooral bestaan uit mensen die bijvoorbeeld moeten uitstromen, loop je door deelname het risico een van hen te worden.

2. Het moet veilig voelen: je gaat niet tegen je manager in een ontwikkelgesprek zeggen dat je je baan eigenlijk niet zo leuk meer vindt, maar geen idee hebt wat anders. Althans heel weinig mensen doen dat. Je hebt een neutrale buitenstaander of -tot op zekere hoogte- een loopbaanportal (mits echt anoniem) nodig om verder te komen met een dergelijke taaie vraag.

3. Je moet contact kunnen hebben met verstandige mensen die je echt verder kunnen helpen en er moet ruimte zijn voor creatieve vormen van ondersteuning (stages, terugkeergarantie).

4. Het verhaal voor en door leidinggevenden moet kloppen: er moet een breed gedeeld idee zijn dat doorstromen hoort, ook voor goede mensen. Dat je als werkgever één beleid moet uitdragen om geloofwaardig te kunnen zijn.

Meer lezen over duurzame inzetbaarheid? Surf naar www.overduurzameinzetbaarheid.nl

Esther de Bruine werkt bij de Loopbaanonderhoudsgroep.

Reageer op dit artikel