nieuws

Autonomie voorkomt geen gezondheidsproblemen

Personeelsmanagement

Autonomie voorkomt geen gezondheidsproblemen

Autonomie, het hebben van een zekere grip op je werk en baanzekerheid verminderen niet de kans op gezondheidsklachten. Een studie van Brigham and Women's Hospital in Boston toont dit aan.

Vrouwen die hun werk als stressvol ervaren, hebben 67 procent meer kans op een hartaanval en 37 procent meer kans op een beroerte en hoge bloeddruk. Een studie van Brigham and Women's Hospital in Boston toont dit aan. De resultaten zijn gepubliceerd in het Amerikaanse wetenschappelijke magazine PLoS One.

Het verband tussen werkdruk en stress enerzijds en gezondheidsklachten is al eerder aangetoond. Opmerkelijk is dat nu ook blijkt dat autonomie en het hebben van een zekere grip op je werk nauwelijks positief bijdraagt. Ook baanzekerheid vermindert niet de kans op gezondheidsklachten. Onzekerheid zou wel eens de norm kunnen zijn geworden, oppert één van de onderzoekers.

Voor de studie werden 22.000 Amerikaanse vrouwelijke werknemers tien jaar lang gevolgd.

Reageer op dit artikel