nieuws

Gids wil beeld werken en hiv bijstellen

Personeelsmanagement

Gids wil beeld werken en hiv bijstellen

Werkgevers hebben vaak geen goed beeld van de risico's die werknemers met hiv met zich meebrengen. De Gids Positief werkt wil de misvattingen hierover wegnemen.

De Gids Positief werkt  is een uitgave van de Hiv Vereniging Nederland (HVN). De eerste editie stamde uit 2006. Toen was reïntegratie na een periode van ziekte een belangrijk thema. In de nieuwe gids ligt het accent veel meer op werken en aan het werk blijven met hiv.

Volgens HVN zijn werkgevers, leidinggevenden en soms zelfs ook bedrijfsartsen vaak niet of slecht op de hoogte van werken en leven met hiv.  De vereniging verwijst daarbij naar een onderzoek van TNS-NIPO dat vorig jaar verscheen. Daaruit bleek onder meer dat  het merendeel van de leidinggevenden vindt dat een werknemer met hiv zijn hiv-status moet melden in een sollicitatiegesprek, terwijl dat alleen verplicht is als die status iemand ongeschikt maakt voor de functie. Ook bleek dat veel werkgevers een irreëel beeld hebben van de risico’s om werknemers met hiv in dienst te nemen, zoals de kansen op ziekteverzuim en infectierisico.

De Gids is gratis te downloaden via de website Positief werkt.

Reageer op dit artikel