nieuws

Hartklachten door stress, niet door baanonzekerheid

Personeelsmanagement

Hartklachten door stress, niet door baanonzekerheid

Vrouwen in een stressvolle baan lopen een veel grotere kans op hartklachten dan seksegenoten die op hun werk onder minder zware druk staan. Maar baanonzekerheid levert geen extra gevaar op.

Vrouwen die veel werkstress ervaren, hebben 67 procent meer kans op een hartaanval en 38 procent meer kans op een beroerte of hoge bloeddruk. Dat meldt het bureau voor veiligheid op de werkvloer van de Europese Unie op basis van Amerikaans onderzoek. Stress wordt door de onderzoekers gedefinieerd als hoge werkdruk en weinig autonomie.

Opmerkelijk genoeg bleek stress die wordt veroorzaakt door baanonzekerheid geen direct verband te houden met een toename van hart- en vaatziekten. Toch is ook deze onzekerheid slecht voor de gezondheid, omdat er wel degelijk wordt gewezen op een indirect verband, omdat werknemers die zich onzeker voelen over hun werk vaker ongezond gedrag laten zien zoals roken en fysieke inactiviteit.

Het onderzoek is gepubliceerd in het online magazine PLOS One.

Reageer op dit artikel