nieuws

Politeagenten ziek door slaapgebrek

Personeelsmanagement

Politeagenten ziek door slaapgebrek

Niet de agressievelingen die zich tegen de politie keren, maar het slaapgebrek dat gepaard gaat met avond- en nachtdiensten is de grootste bedreiging voor de gezondheid van agenten.

Dat blijkt uit onderzoek van de University of Iowa. Politieagenten die minder dan zes uur slaap per nacht krijgen, lopen een grotere kans op chronische vermoeidheid en gezondheidsproblemen door overgewicht, diabetes of hartklachten. Agenten die de avond- of nachtdiensten draaiden, hadden veertien meer kans op te weinig slaap dan collega's die een dagdienst werken.

Volgens de onderzoekers zijn de uitkomsten van belang omdat de gevolgen van de avond- en nachtdiensten het functioneren van de agenten belemmeren, waardoor de veiligheid van burgers in gevaar komt. Ook leiden de gezondheidsklachten tot meer verzuim.

De korpsen moeten er volgens de onderzoekers voor zorgen dat agenten voldoende kunnen slapen. Zo moet voorkomen worden dat agenten die 's nachts hebben gewerkt, 's morgens toch weer taken hebben.

Reageer op dit artikel