nieuws

Programma voor gezondheid van werknemers loont

Personeelsmanagement

Medewerkers van verzekeraar Zilveren Kruis Achmea zijn de afgelopen twee jaar gezonder gaan leven dankzij een gezondheidsprogramma, Energy Challenge. ‘We wilden in ons eigen bedrijf laten zien wat het oplevert’, legt woordvoerster Christine Rompa uit. Zorgverzekeraar Zilveren Kruis Achmea, onderdeel van Achmea, adviseert werkgevers over het stimuleren van een gezonde leefstijl van werknemers en biedt […]

Medewerkers van verzekeraar Zilveren Kruis Achmea zijn de afgelopen twee jaar gezonder gaan leven dankzij een gezondheidsprogramma, Energy Challenge. ‘We wilden in ons eigen bedrijf laten zien wat het oplevert’, legt woordvoerster Christine Rompa uit. Zorgverzekeraar Zilveren Kruis Achmea, onderdeel van Achmea, adviseert werkgevers over het stimuleren van een gezonde leefstijl van werknemers en biedt het programma ook aan.

Sinds februari 2010 kan het personeel van de zorgtak van Achmea groepsgewijs deelnemen aan het gezondheidsprogramma van een halfjaar. ‘Dat gebeurt altijd op vrijwillige basis’, benadrukt Rompa. ‘Als je niet meedoet, word je daarop niet negatief beoordeeld. Als je te dik bent, zeggen we niet: je moet afvallen. Overgewicht is alleen onderwerp van gesprek als een werknemer zijn werk niet meer goed kan uitvoeren.’ Er is bij Achmea volgens haar veel belangstelling voor het gezondheidsprogramma. ‘Meer dan de helft van de medewerkers doet op dit moment mee. De rest volgt nog.’

Het programma begint met een test, waaruit gezondheidsproblemen naar voren kunnen komen. Vervolgens stellen de medewerkers zelf hun doelen. Willen ze meer bewegen? Stoppen met roken? Minder alcohol drinken? Gezonder eten? Of een betere balans vinden tussen werk en privé, waardoor ze zich beter kunnen ontspannen?

Daarna kunnen ze meedoen aan een workshop die aansluit bij hun persoonlijke doelen, bijvoorbeeld over voeding of over het bioritme van de mens, vertelt Rompa. ‘Ze krijgen ook een coach die hen een halfjaar begeleidt.’

Reageer op dit artikel