nieuws

Reisduur stelt begin vakantie uit

Personeelsmanagement

Reisduur stelt begin vakantie uit

Hoe komt het dat de laatste week voor de vakantie altijd voorbij lijkt te kruipen? Amerikaanse onderzoekers hebben het antwoord gevonden.

Er blijkt een verband te bestaan tussen hoe ver je reist en hoe snel de tijd lijkt te gaan. Hoe verder je gaat, hoe langzamer de tijd voorbij kruipt. Dus ook die laatste week voor de vakantie, zo bericht de populair-wetenschappelijke nieuwssite Faqt.

De gedachte aan een lange reis per auto, vliegtuig of trein, zorgt kennelijk voor eindeloze werkdagen, zo bericht de populair-wetenschappelijke website Faqt. Om dit effect aan te tonen deden onderzoekers van ondermeer University of Southern California enkele experimenten met proefpersonen. Hun bevindingen zijn gepubliceerd in het Amerikaanse tijdschrift Journal of Consumer Research.

Deelnemers werd bijvoorbeeld gevraagd zich voor te stellen dat ze een postkantoor en een boekhandel gingen bezoeken. Sommigen kregen te horen dat die vlak bij elkaar lagen, anderen werd verteld dat ze met het vliegtuig moesten om de afstand tussen de twee te overbruggen. Er zat drie maanden tussen beide virtuele bezoekjes. Deelnemers moesten vervolgens aangeven hoe lang die drie maanden in hun ogen zouden duren. De mensen die ver moesten reizen, zagen de drie maanden als een eindeloze zee van tijd, terwijl de anderen die tijd veel korter schatten.

Een zelfde uitkomst kwam uit een experiment over de tijd tot hun pensioen. Deelnemers die zich voorstelden na hun pensionering ver weg te verhuizen, hadden het idee dat hun pensionering ook nog heel ver in de toekomst lag. Terwijl deelnemers die in hun vertrouwde buurt zouden blijven wonen, de perceptie hadden dat hun pensioen al veel dichterbij was.

Reageer op dit artikel