nieuws

Werknemer ruilt ambitie in voor stabiliteit

Personeelsmanagement

Werknemer ruilt ambitie in voor stabiliteit

Een op vier Britse werknemers voelt zich opgesloten in zijn functie en ziet geen kansen voor promotie. Driekwart zegt dat hun doorgroeimogelijkheden het afgelopen jaar zijn verslechterd of hetzelfde zijn gebleven. Dus kiezen ze voor stabiliteit boven ambitie.

Dat blijkt uit een onderzoek van adviesbureau Towers Watson onder ruim 2600 Britse werknemers. 40 procent van de ondervraagden dacht de huidige werkgever te moeten verlaten om op te klimmen in functie. Onderzoeksbureau Effectory kwam onlangs met soortgelijke resultaten over Nederlandse werknemers.

Weinig kansen
De ondervraagden waren niet echt te spreken over de kansen die hun werkgever ze bood. Slechts een derde van de werknemers vond dat hun werkgever het goed deed op het gebied van promotie geven aan hun beste werknemers. Een zelfde aandeel vond dat hun organisatie genoeg doorgroeimogelijkheden bood. Net iets meer van de helft vond dat ze genoeg middelen ter beschikking kregen van hun werkgever uitzonderlijke prestaties te leven in hun werk. Ook ziet tweederde geen verband tussen de prestaties die ze leveren en de hoogte van het salaris en zien weinig noodzaak om zichzelf te stretchen voor hun baas.

Stabiliteit vs. ambitie
Yves Duhaldeborde, hoofd onderzoek bij Towers Watson in Engeland zegt tegen magazine Personnel Today: ‘Het onderzoek laat zien dat werknemers weinig stimulansen en middelen geboden worden om hun werk naar een hoger plan te tillen. De realiteit na de crisis is dat veel mensen hun ambitie hebben ingeruild voor stabiliteit en een zeker inkomen verkiezen boven promotie of een nieuwe baan.’ Werkgevers moeten volgens hem weer investeren in mogelijkheden voor innovatie, creativiteit en vertrouwen in hun bedrijf, zodat het personeel hun ambitie terugkrijgt. Daar kan het bedrijf alleen maar voordeel uit halen.

Reageer op dit artikel