nieuws

Mbo’ers moeten levens redden op werkvloer

Personeelsmanagement

Mbo’ers moeten levens redden op werkvloer

Alle mbo-studenten in Nederland zouden verplicht reanimatieles moeten krijgen. Zij krijgen vaak een baan op plaatsen waar veel mensen bij elkaar komen en zouden zo een groot aantal levens kunnen redden.

Dat zegt de Nederlandse Reanimatiestichting vandaag in het Algemeen Dagblad. Jaarlijks studeren er 500.000 jongeren aan een ROC. Meestal vinden deze mbo'ers een baan op een plaats waarbij veel mensen bij elkaar komen, bijvoorbeeld in de sport, horeca, zorg en welzijn. Zij zouden zo snel te hulp kunnen schieten bij een hartstilstand en de overlevingskans kunnen verhogen. De stichting richt zich daarom speciaal op deze doelgroep.

De stichting geeft nu duizend leerlingen van een ROC in Den Haag les in hartmassage. Volgend jaar worden komen daar nog eens 7000 studenten bij. Momenteel is de overlevingskans bij een hartaanval gemiddeld 23 procent. Met een verplichte reanimatiecursus op het mbo zou die overlevingskans moeten stijgen naar 50 tot 70 procent.

Reageer op dit artikel