nieuws

Spelen maken werknemers werklustiger

Personeelsmanagement

Spelen maken werknemers werklustiger

De Olympische wedstrijden in de middag en avond maken niet dat werknemers meer verzuimen. Ondanks de vele uren voor TV of online uitzendingen is het verzuim de afgelopen week juist omlaag gegaan.

Dat blijkt uit tellingen van 365/ArboNed. De HR-dienstverlener bekeek verzuimmeldingen in een database van meer dan een miljoen werknemers.

In de eerste week van de Olympische Spelen meldden zes op de duizend werknemers zich heeft ziek. Normaal melden acht op de duizend werknemers zich in de zomermaanden ziek. Het verschil kan worden verklaard door het feit dat werknemers zich steeds minder ziekmelden als gevolg van de economische onzekerheid.

In 2008 waren er tijdens de eerste week van de Olympische Spelen in Peking zestien verzuimmeldingen per duizend werknemers. Hier was er nog geen sprake van een dempend effect op de verzuimmeldingen als gevolg van de economische situatie.

Het verschil tussen de Spelen van 2008 en 2012 is het feit dat nu de wedstrijden meer overdag en in de avond zijn, in plaats van in de nacht en de vroege ochtend. Mogelijk is er daarom nu minder slaaptekort.

Ook zijn werkgevers en werknemers over de tijd meer flexibel geworden in de planning van de werktijden, zoals met het opnemen van verlof en de mogelijkheden die het nieuwe werken biedt.

 

Reageer op dit artikel