nieuws

Veilige bouwers hebben hun eigen Olympische record

Personeelsmanagement

Veilige bouwers hebben hun eigen Olympische record

Tijdens de bouwwerkzaamheden voor de Olympische Spelen zijn geen dodelijke ongevallen gebeurd. Volgens IOSH, organisatie voor veiligheid op de werkvloer, is dit een record op zich.

Volgens de  IOSH kunnen alle bouwbedrijven iets leren van de manier waarop de bouw van de stadions in en om Londen heeft plaatsgevonden. Het feit dat er geen enkel dodelijk ongeval heeft plaatsgevonden, is volgens IOSH niet het resultaat van dure technieken, maar van goede communicatie die ook voor kleine werkgevers haalbaar is.

De organisatie zet vijf punten van de succesformule op een rij:

1) De top moet het goede voorbeeld geven door een duidelijke veiligheidsstandaard te formuleren en actief met de werkvloer samen te werken om gedragsverandering te bewerkstelligen.

2) Zorg voor competente leidinggevenden die niet alleen de technische kennis hebben om de veiligheid te bewaken, maar ook de communicatievaardigheden hebben om nut en noodzaak van de regels over te brengen.

3) Zorg dat veiligheid de belangrijkste factor van de bedrijfscultuur is. Werknemers moeten zich betrokken voelen bij het onderwerp en het gevoel hebben dat het hun leidinggevende wat kan schelen dat zij veilig werken.

4) Beloon goed gedrag. In veel gevallen werd tijdens de bouw van de Olympische stadions feedback op goed en veilig werk als belangrijkste beloning gezien.

5) Evalueer en leer van de problemen die je tijdens het werk tegenkomt.

Reageer op dit artikel