nieuws

Piloten Ryanair durven niet ziek te zijn

Personeelsmanagement

Piloten Ryanair durven niet ziek te zijn

Ziek of niet ziek, piloten van de Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair vliegen ook als ze daar eigenlijk niet toe in staat zijn. Wie verzuimt, krijgt niet betaald.

Dat stellen de piloten donderdagavond in het tv-programma Brandpunt Reporter.

Door de arbeidsomstandigheden bij Ryanair zitten piloten ziek of oververmoeid in de cockpit. ,,Als we niet vliegen, krijgen we niet betaald. Dus als je ziek bent, niet fit, of als je persoonlijke problemen hebt, dan heeft dat gevolgen voor je inkomen”, zegt een gezagvoerder. Volgens Europese regelgeving is het strafbaar als piloten vliegen terwijl ze daar niet toe in staat zijn.

Ryanair spreekt de beweringen van de piloten tegen. Beroepsorganisaties zijn geschokt en willen zo snel mogelijk een onderzoek naar de bedrijfscultuur van Ryanair én naar het brandstofbeleid van de prijsvechter. Eerder zeiden piloten bij Brandpunt Reporter dat zij onder druk worden gezet om te vliegen met zo min mogelijk brandstof. Ryanair ontkende dat.
(ANP)

Reageer op dit artikel