nieuws

Balans werk-privé heeft weinig te maken met uren

Personeelsmanagement

Balans werk-privé heeft weinig te maken met uren

Hoe tevreden werknemers zijn over de balans tussen werk en privéleven, staat los van het aantal uren dat ze werken of hoeveel ze ervoor krijgen betaald.

Dat schrijft het Chartered Institute of Personnel and Development (CIPD) op basis van onderzoek van de Britse tak van Randstad.

Gemiddeld werkten de respondenten iets minder dan 38 uur per week. Nog geen 60 procent bleek tevreden te zijn met de eigen werk-privébalans. Londenaren bleken vaker dan gemiddeld te vinden dat werk en vrije tijd in evenwicht zijn, terwijl zij meer uren dan gemiddeld werken (38 uur en 24 minuten).

Ook het salaris blijkt geen doorslaggevende factor te zijn. De regio’s waar mensen het meest tevreden waren – het zuidoosten van het Verenigd Koninkrijk en Yorkshire – verdienen respectievelijk veel meer en veel minder dan het Britse gemiddelde.

Volgens Mark Bull, managing director van Randstad UK, betekenen deze uitkomsten dat werkgevers naar een “holistische” aanpak moeten zoeken om hun medewerkers tevreden te houden.
Maar een gebrekkige werk-privébalans is volgens Bull niet alleen maar slecht nieuws. Werknemers zijn door de crisis gewend om in kleine teams te werken en doen daarom vaak werkzaamheden die boven het niveau van hun officiële functieomschrijving liggen. “Er is een nieuw cohort aan werknemers ontstaan die dankzij de crisis fantastische werkervaring hebben, al is dat dan ten koste gegaan van een goede balans tussen werk en privé.”

Reageer op dit artikel