nieuws

‘HR-manager moet functie op talent afstemmen’

Personeelsmanagement

‘HR-manager moet functie op talent afstemmen’

HR-medewerkers moeten beter naar hun medewerkers kijken, in plaats van te focussen op formulieren, papieren en protocollen. Zo zouden werknemers zich beter kunnen ontwikkelen.

Die conclusie trokken HR-professionals tijdens de masterclass HR Trends 2014 op Landgoed Nijenrode in Breukelen.

Nu zouden werkgevers nog te vaak kijken of een medewerker bij de functie past, in plaats van andersom. “Je moet kijken naar wat iemands kracht is”, zegt hoogleraar Personeel en Organisatie Jaap Paauwe. “Het kijken naar competentieprofielen bijvoorbeeld, is een negatieve benadering. HR kijkt dan alleen waarom iemand nog niet goed genoeg is om een niveau hoger te gaan werken.”

Personeel vindt eigen ontwikkeling belangrijk

Volgens Paauwe moeten werkgevers de functies binnen hun bedrijf afstemmen op hun medewerker. Die benadering zou belangrijk zijn, omdat personeelsleden zich in de toekomst steeds meer gaan richten op hun eigen ontwikkeling. Werkgevers die daarmee rekening willen houden, doen er volgens de hoogleraar goed aan niet meer te werken met traditionele functieomschrijvingen.

Senior HR-adviseur Grietje Kuipers van ingenieursbureau Antea Group, ziet daar wel wat in. “Wij geven onze mensen de ruimte om te doen waar zij goed in zijn”, vertelt ze. “Ze krijgen bijvoorbeeld een nieuw soort taken toegewezen of gaan leidinggeven aan andere medewerkers.”

‘Kan medewerker omgaan met vrijheid?’

Hoewel veel HR-professionals positief zijn over de situatie waarbij personeel wat meer vrijgelaten wordt, maken sommige P& O’ers kritische kanttekeningen. Zo vraagt een HR-medewerker van de gemeente Haarlem zich af of de werkwijze van Paauwe geen chaotische situaties veroorzaakt. “Het is goed als personeelsleden bezig zijn met hun ontwikkeling, maar het echte werk moet toch gewoon gedaan worden”, stelt ze. “Dat moet dan door andere mensen worden opgepakt.” Ook zijn er twijfels over de vraag of werknemers wel gebaat zijn bij vrijheid binnen hun functie.

Volgens Paauwe is er daarom een belangrijke taak weggelegd voor de managers binnen het bedrijf. Zij zouden hun medewerkers moeten ‘bijsturen, begeleiden en inkaderen’.

Reageer op dit artikel