nieuws

Vier zaken waarover HR mag liegen

Personeelsmanagement

Vier zaken waarover HR mag liegen

Transparantie en eerlijkheid zijn belangrijke waarden. Maar mag HR nergens omheen draaien? Vier zaken waarover HR best mag jokken.

Jacco van den Berg van Van den Berg Training en Advies, geeft zijn mening. 

Als selecteur mag je best even gluren op het internet

Van den Berg: “Niet alles wat nieuw is, is goed. Zo zit volgens de nieuwe sollicitatiecode van de NVP een selecteur goed fout als hij, omdat hij op FaceBook leest dat een sollicitant één hartenwens heeft en dat is kinderen krijgen, na een gesprek een kandidaat afwijst omdat zij in blijde verwachting is. Het is toch begrijpelijk en verstandig dat een selecteur op zoek gaat naar een kandidaat die even een jaartje of wat gaat buffelen en dus niet iemand zoekt die over een paar maanden met zwangerschapsverlof gaat? En zijn het niet de Twitteraars en Instagrammers zelf die er verantwoordelijk voor zijn voor wat de wereld via het web over hen te weten komt?!”

Vrouwenparkeerplaatsen onder een andere noemer brengen

“Speciale parkeerplaatsen voor vrouwen zijn discriminerend, aldus het College voor rechten van de mens. Reden voor Capgemini om haar parkeerbeleid aan te passen. Ze hadden parkeerplaatsen voor vrouwen, dichter bij de deur. Maar willen op basis van de uitspraak geen onderscheid maken op basis van geaardheid, sekse, geloofsovertuiging en wat dies meer zij. De kwestie was aanhangig gemaakt door een homoseksuele medewerker van het bedrijf. Die wilde om veiligheidsredenen zijn auto dichtbij de ingang en naast die van zijn vrouwelijke collega’s plaatsen. De man moest nu 150 meter lopen en wees er op dat hij zich gedurende deze wandeling onveiliger voelde dan zijn heteroseksuele collega’s.
Hoe het ICT bedrijf haar beleid heeft aangepast weet ik niet, maar ik hoop dat zij veiligheid voorop stellen.”

Notoire verzuimers blijvend ziekmelden

“We kennen ze allemaal, medewerkers die de wet- en regelgeving beter kennen dan een jurist. Zo zijn zij vaak beter op de hoogte van de rechten (vooral) en de plichten van de Wet Verbetering Poortwachter en blijven keurig binnen de lijntjes. Wel verzuimen zij vaak en zijn op de verkeerde momenten ziek. Maar ziek is ziek, zeggen sommigen dan en net niet met een glimlach.
Het is volgens de regels van de wet vrijwel onmogelijk deze mensen te ontslaan. Maar een truc die wel wordt gebruikt om na twee jaar makkelijker afscheid te kunnen nemen van deze medewerkers zijn er organisaties die ‘vergeten’ hem beter melden. Zonder het te weten staan deze medewerkers blijvend een bepaald percentage ziek gemeld.”

Weg laten kopen van een werknemer

“Er zijn ongetwijfeld vele werkgevers die liever gisteren dan vandaag hun klierende medewerker willen bedanken voor bewezen diensten. Maar ja, er is geen dossier en ze gunnen hun medewerker veel, behalve een zak met geld. Het gaat erg ver, maar er zijn bedrijven die dan een bevriende relatie benaderen met het verzoek om deze medewerker bij ‘m weg te kopen. Omdat verwachtingen niet worden ingelost neemt deze meedenkende relatie in de proeftijd afscheid. De loonkosten zijn natuurlijk voor de bedenker van deze set up die ook nog met een glimlach een goede referentie heeft geschreven.”

Reageer op dit artikel