nieuws

Minder ziek tijdens Olympische Spelen

Personeelsmanagement

Minder ziek tijdens Olympische Spelen

De Olympische Spelen hebben tegen de verwachtingen in niet gezorgd voor meer ziekmeldingen. Uit een analyse van ArboNed blijkt zelfs dat in de eerste week van de Olympische Spelen sprake was van opvallend minder verzuim.

Bij ArboNed zijn 80.000 werkgevers aangesloten die gezamenlijk ruim 1 miljoen werknemers in dienst hebben. De Olympische Spelen worden veelal overdag op televisie uitgezonden.

Vakantie

Vorige week meldde 1,10 procent van de ruim 1 miljoen werknemers zich ziek. “In vergelijking met de week daarvoor (1,24 procent) en met dezelfde week in 2013 (1,36 procent) is dat best een opvallend verschil”, vindt Corné Roelen, bedrijfsarts en epidemioloog bij ArboNed. Het is in Midden- en Zuid-Nederland volgende week vakantie, maar mogelijk hebben mensen die niet aan schoolvakanties gebonden zijn deze week al vakantiedagen of atv-dagen opgenomen. En wellicht worden de wedstrijden op het werk gevolgd. “In ieder geval gaat het record aan Nederlandse medailles op de Olympische Spelen niet gepaard met meer verzuim”, aldus Roelen.

Ek voetbal

Volgens de arbodienstverlener is de tijd dat werknemers zich bij een groot evenement ziek melden al lang voorbij. Nadat ArboNed tijdens het EK voetbal in 2004 een 19 procent hoger verzuim had geregistreerd op de eerste Oranjewedstrijddag, werden werkgevers en werknemers alert op verzuim tijdens evenementen. Alle sportevenementen daarna is geen hoger verzuim meer geconstateerd.

Teamspirit

“Een flexibele opstelling van werkgever en werknemer leidt er zelfs toe dat werkgevers kunnen profiteren van zo’n evenement”, stelt Roelen. “Gezamenlijk kijken op het werk geeft een positieve stimulans aan de teamspirit en dat leidt tot meer gemotiveerde medewerkers. Onze beleving is dat werkgevers en werknemers dit onderling prima regelen.”

Reageer op dit artikel