nieuws

Sensor gaat lichamelijke conditie werknemer meten

Personeelsmanagement

Sensor gaat lichamelijke conditie werknemer meten

Als het aan de Rijksuniversiteit Groningen ligt, kunnen werkgevers binnenkort meten hoe hun medewerkers er geestelijk en lichamelijk aan toe zijn.

De technische hulpmiddelen moeten helpen bij de duurzame inzetbaarheid van de vergrijzende beroepsbevolking. De onderzoekers doen hun werk samen met Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), het bedrijfsleven en enkele kennisinstellingen.

Werkplek afstemmen op situatie van medewerker

‘Met de producten die wij ontwikkelen kunnen bedrijven bijvoorbeeld de belastbaarheid van hun ouder wordende medewerkers meten’, zegt hoogleraar informatiemanagement en projectleider Hans Wortmann. ‘Denk daarbij onder meer aan sensoren in de werkkleding of aan de computer die de reactiesnelheid meet. Op basis van die informatie kan de werkplek worden afgestemd op een specifieke medewerker, door gebruik te maken van variabele werktijden, hulpmiddelen of aangepast meubilair.’

De systemen van de onderzoekers worden getest door werkgevers waaronder technologiebedrijf Cofely, de Nederlandse Aardolie Maatschappij en industrieel dienstverlener De Reym Groep. Het project wordt gesubsidieerd door onder meer overheidsinstellingen, gemeenten en provincies en kost ruim 4 miljoen euro. Het onderzoek gaat door tot 2017.

Lees ook: Stiekem filmen van personeel is verboden

Reageer op dit artikel