nieuws

Vast contract: doe het meteen

Personeelsmanagement

Vast contract: doe het meteen

Niet eerst drie tijdelijke aanstellingen, maar direct in vaste dienst. Drie werkgevers vertellen waarom zij hun personeel graag direct een vast contracten aanbieden.

De meeste werkgevers zijn niet zo happig op het onmiddellijk aanbieden van een vast contract. Toch zijn er bedrijven die daar het voordeel wel van inzien. Het zou een manier zijn om loyaliteit te winnen en kennis te behouden.

Betere winstgevendheid

Bij zaadveredelingsbedrijf Rijk Zwaan uit De Lier staat de mens centraal, aldus directeur Ben Tax. “Tevreden medewerkers zijn een voorwaarde voor winstgevendheid van het bedrijf.” Hij benadrukt dat mensen wel voortdurend uitgedaagd moeten worden en moeten kunnen doorgroeien in het bedrijf. “We willen eruit halen, wat erin zit.” Dat vraagt maatwerk van de afdeling HR, want “iemand van twintig moet je anders begeleiden dan iemand van zestig”.

Meer kennis, minder uitzendkrachten

Unilever Oss heeft het aantal uitzendkrachten gereduceerd en meer vaste krachten in dienst genomen om de vakkennis in het bedrijf te houden. Om de benodigde flexibiliteit te behouden in verband met de productie van seizoensgebonden producten (bijvoorbeeld rookworst en erwtensoep) heeft men winter- en zomerroosters ingevoerd. Medewerkers maken in de winter meer uren, maar compenseren dat door in de zomer minder te werken.

Minder collega’s inwerken

Medewerkers van autofabrikant Nissan zijn nauw betrokken bij de optimalisatie van hun werk en lieten weten het vervelend en inefficiënt te vinden steeds opnieuw mensen te moeten inwerken. Ook het overbrengen van vakkennis zou tijdrovend zijn. Het direct aanbieden van een vast contract scheelt dan veel tijd, aldus de werkgever.

Reageer op dit artikel