nieuws

Let op ‘m: de werknemer met meerdere banen

Personeelsmanagement

Let op ‘m: de werknemer met meerdere banen

Werkgevers moeten meer aandacht besteden aan medewerkers die er meerdere banen op nahouden. De combinatiebaan kan namelijk de duurzame inzetbaarheid van personeel beïnvloeden.

Dat blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het hebben van meerdere banen tegelijkertijd wordt steeds populairder.

Zeshonderdduizend Nederlanders combineren meerdere banen. Daarmee verdient deze manier van flexwerken meer aandacht, aldus de onderzoekers. Het zou bovendien een werkvorm ‘in opmars’ zijn.

Reden van combinatiewerken belangrijk voor duurzame inzetbaarheid

Werkgevers zouden vooral moeten kijken naar de reden waarom werknemers voor meerdere werkgevers tegelijkertijd werken.

Een deel van de combinatiewerkers heeft meerdere banen om financieel rond te kunnen komen. In dat geval is het mogelijk dat de werknemer last heeft van stress en hoge werkdruk en daardoor sneller ziek wordt.

Werknemers die voor hun plezier en de afwisseling meerdere banen hebben, zijn over het algemeen juist gezonder. Dat zou komen doordat deze medewerkers tevredener en gelukkiger zijn dan andere werknemers, bijvoorbeeld doordat ze meer werken aan hun persoonlijke ontwikkeling. Dit kan gunstig zijn voor de duurzame inzetbaarheid van personeel.

Meer inkomen zorgt voor gezonde levensstijl

De onderzoekers houden het overigens ook voor mogelijk dat de combinatiebaan zorgt voor meer inkomen, waardoor de medewerker een gezondere levensstijl heeft dan zijn collega’s.

Ook HR-deskundige Jaap Paauwe verwacht dat werknemers de komende jaren steeds meer voor diverse werkgevers tegelijkertijd gaan werken. “Dat gaat enorme consequenties hebben voor de manier waarop we omgaan met talentmanagement”, zegt hij daarover.

HR-medewerker wordt een ‘connector’

Houden HR-medewerkers zich nu nog vooral bezig met personeelsleden die binnen hun bedrijf werken, in de komende jaren moeten zij zich steeds meer richten op talenten die buiten de organisatie werken, verwacht Paauwe.

Het actief opsporen van talent wordt daarmee een belangrijke taak, net als het onderhouden van contacten met talenten van buitenaf. Paauwe: “De HR-medwerker wordt echt een ‘connector’, iemand die verbindt over de grenzen van zijn bedrijf heen.”

Lees ook: Vraag naar flexwerker stijgt

TIP:aan de slag met een moderne werkstijl? Bezoek de  5-daagse Masterclass Over Het Nieuwe Werken

Reageer op dit artikel