nieuws

Meerdere banen combineren: daarom doen ze het

Personeelsmanagement

Meerdere banen combineren: daarom doen ze het

Meerdere banen tegelijkertijd. Het kan stress veroorzaken, maar toch kiezen sommige werknemers ervoor. Dit is waarom ze het doen.

Werkgevers moeten meer aandacht besteden aan medewerkers die er meerdere banen op nahouden. Dat zeggen onderzoekers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De combinatiebaan kan namelijk de duurzame inzetbaarheid van personeel beïnvloeden.

Het hebben van meerdere banen tegelijkertijd wordt steeds populairder. Het CBS vroeg werknemers waarom zij kiezen voor meerdere werkgevers. Dit zijn de drijfveren van werknemers die banen combineren:

Afwisseling: 19,4 procent

Het hebben van meerdere banen betekent niet alleen meer werkgevers, maar ook meer collega’s en meer werkplekken. Ideaal voor medewerkers die niet elke dag dezelfde gezichten willen zien en sleur willen voorkomen.

Financieel rondkomen of schulden aflossen: 15,9 procent

Voor een aanzienlijk deel van de combinatiewerkers is het hebben van meerdere werkgevers pure noodzaak. Werkgevers doen er verstandig aan deze medewerkers een beetje in de gaten te houden, omdat zij extra gevoelig zijn voor werkstress.

Geld verdienen voor iets extra’s: 24,4 procent

Werknemers gaan tijdelijk extra werken, zodat ze in de zomer drie weken naar de Bahama’s kunnen of omdat ze dan dat nieuwe dakterras kunnen laten bouwen. Deze categorie is de belangrijkste drijfveer voor combinatiewerkers.

Persoonlijke ontwikkeling: 17,4 procent

Personeelsleden die tot deze groep behoren, vinden het belangrijk te blijven werken aan persoonlijke groei en het opdoen van nieuwe kennis en ervaringen. Werkgevers die deze mogelijkheden niet of nauwelijks bieden, moeten er rekening mee houden dat hun medewerkers gaan bijklussen.

Op de lange termijn aan het werk kunnen blijven: 8,3 procent

Werknemers die onzeker zijn over het behoud van hun baan, kunnen zich genoodzaakt voelen meerdere banen op zich te nemen. Als er één baan wegvalt, bijvoorbeeld door een reorganisatie, is er altijd nog een back-up.

Andere redenen: 14,7 procent

Ook de wens om over te stappen naar een andere branche kan een reden zijn om een extra baan te nemen. Zo kan een werknemer zijn eerste baan gewoon voortzetten, om ondertussen als starter werkervaring op te doen in een andere branche. Sommige werknemers willen zelfstandig ondernemer worden, maar durven die stap nog niet te zetten en beginnen eerst als parttime zelfstandige. Ook studenten en pas-afgestudeerden combineren vaak meerdere banen, bijvoorbeeld als uitzendkracht.

TIP:aan de slag met een moderne werkstijl? Bezoek de  5-daagse Masterclass Over Het Nieuwe Werken

Reageer op dit artikel