nieuws

5 zaken die productieve medewerkers goed doen

Personeelsmanagement

5 zaken die productieve medewerkers goed doen

Sommige medewerkers zijn nou eenmaal productiever dan andere. Wat doet de productieve medewerker goed? 5 zaken die de productiviteit ten goede komen.

Productieve medewerkers hebben vaak een systeem in hun dag waardoor productief weten te blijven. De belgische nieuwssite Express.be zette op basis van wetenschappelijke onderzoeken over productiviteit vijf elementen van een productieve dag op een rij:

1. Het moeilijkste eerst

De nieuwssite bestudeerde de dagschema’s van succesvolle mensen en constateerde twee overeenkomsten. Allemaal begonnen zij eerder aan hun dag dan de gemiddelde medewerker en allemaal deden zij de moeilijkste klussen aan het begin van de dag.

2. Vroeg opstaan

De eerste 2,5 a 4 uur van de dag zijn de productiefste en krijg je het meest gedaan. Op veel kantoren zijn deze uren echter de minst productiefste door e-mails, vergaderingen en koffiepraatjes. Vroeg opstaan is daarom belangrijk. Als medewerkers deze uren in rust (op een leeg kantoor of thuis) kunnen benutten krijgen zij veel meer gedaan.

3. Pieken en dalen (her)kennen

Lichaam en geest kennen pieken en dalen in de productiviteitshuishouding op basis van een natuurlijk dagritme. Als medewerkers een dip voelen opkomen, doen zij er goed aan om even te pauzeren of een dutje te doen: dat zorgt voor een resetting. Driekwart van de werknemers zegt het meest productief te zijn als zij zelf de tijd en plek waarop zij hun werk doen mogen veranderen, zo bleek uit eerder onderzoek. Maar, werknemers voelen zich daar echter zelden toe aangemoedigd door hun baas.

4. Juiste moment voor elke taak

Voor elke taak bestaat een optimaal moment. Creatieve taken komen het beste uit de verf wanneer het energiepeil hoog staat. Saaie, repetitieve klussen kunnen het beste worden gedaan wanneer een medewerker zich suf voelt. Sociale interactie kan helpen bij de laatste. Het ideale vergaderuur is overigens drie uur ’s middags, meent de nieuwssite.

5. Ontspanning is een must

Productieve mensen werken hard, maar weten ook hoe ze moeten ontspannen. Door bijvoorbeeld te lezen, muziek te luisteren, actieve dingen te doen of af te spreken met vrienden. En: ze weten wanneer het bedtijd is: op tijd.

 

Reageer op dit artikel