nieuws

Opleidingsrendement in kaart brengen: dit levert het op

Personeelsmanagement

Opleidingsrendement in kaart brengen: dit levert het op

Personeel opleiden zorgt voor hogere productiviteit en betere bedrijfsresultaten. HR zou dit rendement in kaart moeten brengen. Maar wat levert dat op?

Personeel opleiden is meer dan alleen een passend traject uitzoeken uit een catalogus. Het hogere doel van een opleiding is om de bedrijfsresultaten te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan een hogere productiviteit. Om dit inzichtelijk te krijgen is het belangrijk dat het rendement van het opleidingstraject in kaart wordt gebracht. Waarom zou HR dit doen? En: wat levert het op? Roel Greutink, Manager Business Development van technisch opleider ROVC, legt uit.

Waarom zou HR aan zo’n enorme klus beginnen?

‘In de praktijk hoor ik vaak meerdere argumenten om het rendement van opleiden niet te analyseren. Het kost te veel tijd of het is te ingewikkeld zijn veelgehoorde tegenargumenten. Het in kaart brengen van de winstgevendheid van de opleiding, het rendement, is inderdaad lastig. Het in geld kwantificeren van het rendement kan bijvoorbeeld moeilijk zijn. Toch is het minder lastig dan het lijkt!

Het in kaart brengen van het rendement van een opleiding zorgt voor een win-win-win situatie. U plukt daar als initieerder van een opleiding niet alleen de vruchten van, maar ook uw bedrijf en niet te vergeten de cursisten zelf. Van een mooi bedrijfsresultaat wordt immers iedereen gelukkig.’

Waar moet HR op letten als het toch het opleidingsrendement in kaart wil brengen?

‘HR moet niet streven naar exacte kengetallen en honderd procent nauwkeurigheid. Cruciaal is de uitleg van het verband tussen uw bedrijfsdoelstellingen en de opleiding, want hoe directer de opleiding bijdraagt aan het realiseren van de doelstellingen, hoe beter het uiteindelijke resultaat. Laat u niet ontmoedigen door de hoeveelheid werk, omdat de winst die hiermee te behalen valt zeker niet mis is.’

Opleidingsrendement in kaart brengen: dit levert het op

Het werkt altijd motiverend om te weten waarom u ergens aan begint. Greutink zet daarom voor HR de belangrijkste voordelen van het berekenen van het rendement op een rij:

  1. Het verkrijgen van goedkeuring voor een opleidingstraject.
  2. Het creëren van draagvlak bij managers, deelnemers en collega’s voor de start van de opleiding en, met behulp van de nameting, ook voor toekomstige opleidingstrajecten.
  3. Het verkleinen van de kans dat een opleidingstraject wordt teruggedraaid bij wisseling van management of bezuinigingen.
  4. Het geven van meer focus in het opleidingsbeleid; inventariseren en prioriteren van doelen helpt leidinggevenden, medewerkers en docenten voor en tijdens de opleiding de juiste keuzes te maken.
  5. Het onderbouwen van veronderstellingen; kan de opleiding inderdaad een bijdrage leveren aan het behalen van de bedrijfsdoelstellingen?
  6. Het continu blijven verbeteren van opleidingen; alleen wanneer u weet wat het rendement van uw huidige opleiding(en) is, kunt u meten of het lukt om dit rendement te verhogen.

TIP: Wat zeggen cao’s over scholingsverlof? Lees meer  op PW De Gids Vakbase

TIP: Lees het artikel Zo vindt u een geschikte opleiding

Reageer op dit artikel