nieuws

Quotumwet heeft nauwelijks effect

Personeelsmanagement

Dreigen met een boete zorgt er niet voor dat grotere bedrijven arbeidsgehandicapten in dienst nemen. Slechts 4 procent trekt zich daar iets van aan.

Ongeveer de helft van de grotere bedrijven is bereid om aangepaste werkzaamheden binnen het bedrijf te zoeken. Dit voorspelt het UWV volgens dagblad Trouw. Met een quotum zal dat stijgen naar 54 procent. Verantwoordelijk staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken ziet de wet als een ‘stok achter de deur’. Ze heeft de wet die het quotum mogelijk moet maken, begin juli ingediend bij de Tweede Kamer. Het quotum is onderdeel van de Participatiewet, die begin juli werd aangenomen in de Eerste Kamer.

Weinig enthousiasme

Het quotum zal “geen groot effect” hebben op de ondernemers, aldus het UWV. Horecawerkgevers hebben helemaal geen zin om arbeidsgehandicapten in dienst te nemen, maar ook in de land- en tuinbouw, industrie, bouw en vervoersbedrijven voelen werkgevers er weinig voor om meer arbeidsgehandicapten aan het werk te helpen. Ook de Raad van State heeft stevige kritiek geuit op diverse onderdelen van de wet. Zo wijst het hoogste adviesorgaan van de regering op de slechte situatie op de arbeidsmarkt. Ook betwijfelt de raad of een boete van 5000 euro een voldoende prikkel vormt voor bedrijven.

Quotum en boete vanaf 2017

De quotumwet verplicht grote werkgevers om op 1 januari 2017 minstens 5 procent van het personeelsbestand te laten bestaan uit mensen met een arbeidshandicap. Klijnsma verwacht dat er eind 2016 in totaal 11.000 extra banen voor arbeidsgehandicapten bij zijn gekomen, vergeleken met 1 januari 2013. Als dat niet lukt, komt er een verplicht quotum. Vanaf 2017 moeten werkgevers voor elke niet-gerealiseerde arbeidsplaats een boete van 5000 euro betalen. Begin juli werd bekend dat ook gedetacheerden meetellen voor het quotum, op het conto van de inlenende werkgever. Bijna dertig procent van de werknemers die in of via de sociale werkvoorziening aan de slag zijn, werkt via een detacheringsconstructie. ( >> Lees hier welke vergoedingen u nu al kunt krijgen voor een werknemer met arbeidshandicap >>)

(Bron: ANP MediaWatch, Rijksoverheid)

 

Reageer op dit artikel