nieuws

Werk loslaten tijdens de vakantie: 4 tips

Personeelsmanagement

Werk loslaten tijdens de vakantie: 4 tips

Het werk loslaten als je op vakantie gaat is voor veel medewerkers op z’n zachtst gezegd een uitdaging. Maar die mentale afstand is juist belangrijk. Waarom is dat zo? En hoe laat je het werk los? 4 tips.

Waarom is het zo belangrijk om het werk het werk te laten tijdens de vakantie? Jessica de Bloom, onderzoekster en auteur van het boek De kunst van het vakantievieren, geeft antwoord. De Bloom deed tussen 2007 en 2011 samen met een groep arbeids- en organisatiepsychologen van de Radboud Universiteit Nijmegen, onderzoek naar het effect van vakantie op het welbevinden en de gezondheid van werkende mensen.

Daar kwam een tegenstrijdigheid uit naar voren, vertelt De Bloom. “Het is heel belangrijk om mentaal afstand te nemen van je werk tijdens je vakantie. We zagen duidelijk dat degenen die dat goed kunnen een sterkere stijging hadden in hun welbevinden, ten opzichte van de mensen die dat niet zo goed kunnen. Tegelijkertijd zagen we dat 20 tot 25 procent van de mensen wel werkt op vakantie, een half uur tot een uur per dag. Dan gaat het bijvoorbeeld om klusjes zoals even de mail checken, een belletje doen of een rapportje doornemen. Opvallend in het onderzoek is dat dit werken tijdens de vakantie niet van invloed was op het welbevinden.”

Waar ligt dat dan aan?

“We concludeerden dat het komt omdat de deelnemers uit onze studies niet moesten werken, maar het vrijwillig deden. En dat is cruciaal. De volledige autonomie lag dus bij de werknemer. Wanneer, hoe lang, welke taken, dat kan hij helemaal zelf invullen. De keuze om te werken is helemaal uit eigen vrijheid gemaakt. Daarnaast bleef het werken ook heel beperkt in duur: maximaal een uur per dag. Wij denken dat mensen die echt veel tijd aan werk besteden tijdens de vakantie er wel last van zullen krijgen. Je lichaam en geest kunnen dan niet tot rust komen. Gelukkig kwam dat bijna niet voor bij de mensen die wij onderzochten.”

Levert werk loslaten voor een paar weken niet juist ook stress op? Zeker voor workaholics?

“Workaholics hebben in het algemeen lager welbevinden. Ze leven minder gezond, werken zich dagelijks over de kop, piekeren meer over werk en voelen zich dus minder goed. Tijdens de vakantie kunnen workaholics daarom, relatief gezien, grotere winst boeken. Werkverslaving wordt namelijk bevorderd door allerlei triggers in je omgeving. Denk aan collega’s die ook altijd maar doorwerken, of altijd maar een tablet of computer binnen handbereik. Op vakantie valt dit weg en is het voor workaholics daarom makkelijker om niet te werken of aan het werk te denken. Maar zodra workaholics terug zijn, klappen ze ook extra hard terug en voelen zich al gauw net zo slecht als voor de vakantie. Hun verlies is dus ook groter, liet ons onderzoek zien.”

TIP: Hoe moeilijk is het om alles los te laten en tijdens de vakantie volledig offline te gaan? Lees de tips tegen een internetverslaving.

Waarom is een mentale afstand zo belangrijk?

“Piekeren over je werk kan net zo stressvol zijn als het werk zelf. Deze stress kan allerlei lichamelijke reacties op gang brengen. Dat komt door ons evolutionair verleden: stress betekende vechten of vluchten om te overleven. Tegenwoordig hebben we echter nauwelijks lichamelijke energie nodig om ons door een stressvolle situatie te slaan. De energie die ons lichaam aanmaakt en de hormonen die op stressmomenten vrijkomen, zijn in principe overbodig en kunnen ons lichamelijk ziek maken. Voor positieve gedachten aan je werk zit dat uiteraard anders. Wie nadenkt over leuke collega´s of projecten die succesvol zijn afgerond, voelt zich juist energieker en gelukkiger.”

Hoe kunnen medewerkers het vakantiegevoel zo lang mogelijk vasthouden?

“Het is belangrijk dat je weer soepel en rustig aan begint na je vakantie. Vaak heb je voordat je vertrekt stress om alles af te krijgen. Maar ook als je terugkomt kan het op je afvliegen. De volle inbox, de dingen die tijdens je afwezigheid zijn misgegaan. Daar moet je eigenlijk vooraf al goed over nadenken. Hoe kom ik thuis? Hoe voorkom ik dat ik meteen weer in stress zit en meteen mijn positieve vakantiegevoel kwijt ben? Maak niet meteen al in de eerste week overuren. Als het kan begin dan met wat halve dagen. Of begin eens een uurtje eerder, zodat je je inbox door hebt kunnen nemen voordat de collega’s op kantoor komen met hun vakantieverhalen.”

Blooms tips voor medewerkers die het werk moeilijk loslaten:

1. Als het kan: laat je werk zoveel mogelijk thuis. Een mentale afstand van je werk krijgen is heel belangrijk.

2. Probeer werk- en privémails gescheiden te houden. Voordat je het weet zit je te werken als je door je mailbox gaat, omdat je allerlei werkmails tegenkomt.

3. Als je toch werkt, hou daar dan dan zoveel mogelijk controle over en stem het goed af met degene met wie je op vakantie bent. Dat voorkomt irritaties.

4. Voor mensen in een creatieve baan geldt vaak dat ze tijdens de vakantie allerlei goede ideeën krijgen. Schrijf ze meteen op en bewaar ze tot wanneer je terug bent. Zo kun je het werk toch uit je hoofd zetten.

TIP: Hoe zat het ook alweer met de regels rond vakanties afspreken met het personeel? Lees het artikel Vakanties afstemmen met personeel? Let goed op!

 

Reageer op dit artikel