nieuws

Werkstress kost nu al bijna 1 miljard

Personeelsmanagement

Ruim veertig procent van de werkende Nederlanders ervaart meer werkstress dan een jaar eerder. Hiermee stijgt de trend van een oplopende werkdruk al een aantal jaar op rij. ArboNed becijferde de kosten van werkstress op 800 miljoen. En dat is alleen in de eerste helft van dit jaar.

De toenemende werkstress wordt volgens diverse onderzoeken veroorzaakt door de overvloed aan digitale informatiestromen, onzekere toekomstverwachtingen en de hoge eis aan flexibiliteit, waarbij het steeds moeilijker wordt om een goed evenwicht tussen werk en privé te vinden. Of, zoals FNV vice-voorzitter Kuin het eenvoudiger zegt: “Er zijn gewoon te weinig mensen voor teveel werk.” De FNV pleit voor dwingender maatregelen, zoals vaker en strenger controleren op arbobeleid door de I-SZW, de voormalige Arbeidsinspectie.

Sluipmoordenaar

“De oplopende werkdruk is een sluipmoordenaar. Het is belangrijk dat organisaties hier serieus naar kijken, anders verwachten we dat steeds meer mensen vast gaan lopen in hun baan en kunnen  gaan uitvallen. Echter, door de hoge werkloosheid blijft iedereen – uit angst om zonder werk te komen zitten- maar doorgaan, met alle gevolgen van dien”, aldus Melanie Koelemaij, HR-directeur bij Tempo-Team.

Hoge werkdruk

Uit onderzoek van het ministerie van SZW bleek eerder dit jaar al dat een derde van het werkgerelateerde ziekteverzuim wordt veroorzaakt door werkstress. In het onderwijs en bij financiële instellingen wordt zelfs de helft van het ziekteverzuim veroorzaakt door de hoge werkdruk. Hierdoor is werkstress het grootste beroepsrisico in ons land. Minister Asscher kondigde vorige maand aan de komende vier jaar werkstress bespreekbaar te maken met werkgevers en werknemers en de Inspectie SZW extra te laten controleren op werkstress.

Meer informatie

Er is geen medicijn voor iedereen tegen werkstress. Een baaierd aan maatregelen en acties kan helpen om de balans terug te vinden. Wat werkt, hangt erg af van iemands persoonlijkheid. Wie dus iets wil of moet doen aan werkstress, voor zichzelf of voor zijn collega’s, zal meerdere invalshoeken moeten kennen. Laat u daarom in een dag bijpraten over de meest gebruikte signalen, oorzaken, interventies, technieken en oplossingsrichtingen. Op de training ‘Werkdruk de baas’, donderdag 30 oktober in Doorn. Of ga naar het congres op donderdag 6 november. Meer informatie en inschrijven? Klik hier.

Reageer op dit artikel