nieuws

‘HR doet niets aan werkdruk’

Personeelsmanagement

‘HR doet niets aan werkdruk’

Bijna drie kwart van de kantoormedewerkers die stress ervaren, vreest dat dit niet tijdelijk van aard is. Van HR of de arboprofessional verwacht men bar weinig: 8% gelooft dat zij er iets tegen kunnen doen.

Werklast, onduidelijk gedefinieerde rollen en gebrek aan steun zorgen ervoor dat mensen hun werkdruk als problematisch ervaren. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Werkstress op kantoor’ van uitgeverij Vakmedianet. Ruim de helft van de respondenten ervaart al meer dan een jaar werkstress. En 72 procent schrijft dit volledig op het conto van het werk. Slechts 28 procent gelooft dat ook andere factoren zoals problemen in het privéleven bijdragen aan de ervaren stress. Desondanks gelooft een ruime meerderheid (78 procent) dat zij zelf de sleutel in handen hebben om iets te doen aan de stress, 64 procent ziet hierin ook een rol weggelegd voor de direct leidinggevende.

Weinig vertrouwen in HR

Van de afdeling HR of de arboprofessionals verwachten de respondenten weinig, slechts 8 procent denkt dat deze professionals iets aan de werkdruk kunnen doen. Alleen in de vakbond hebben mensen nog minder vertrouwen, niet meer dan 3 procent verwacht dat uit deze hoek oplossingen komen. Lees ook het het artikel: Zo herkent HR psychosociale werkstress.  Ongeveer een derde van de organisaties probeert samen met de werknemers een oplossing te vinden voor werkstress; 69 procent van de respondenten zegt dat er vanuit de organisatie niets wordt gedaan. In een enkel geval krijgt de direct leidinggevende de zwartepiet toegespeeld. “Dat wordt moeilijk met een dictator als leidinggevende, die bovendien met verschillende maten meet, en lanterfanters op een voetstuk zet.” Bijna de helft van de respondenten geeft bovendien aan dat het onderwerp werkstress binnen de eigen organisatie niet bespreekbaar is.

Tip! Meer lezen over werkdruk? Kijk op www.overwerkdruk.nl  Meer informatie over de training ‘Werkdruk de baas’  op 30 oktober of  het congres ‘Over werkdruk’ op 6 november? Kijk op www.overwerkdruk.nl/werkdrukdebaas

Reageer op dit artikel