nieuws

Jonge IT’er gewild om kennis

Personeelsmanagement

Jonge IT’er gewild om kennis

IT-talent is onmisbaar voor elk bedrijf. Maar waarom kiest HR juist voor de jonge IT’er?

De jonge IT-talenten worden vaak aangetrokken vanwege hun kennis, blijkt uit onderzoek van Procam, ontwikkelaar van talentenprogramma’s voor jong hoogopgeleid IT-talent. Het bedrijf ondervroeg in totaal 110 CIO’s, HR-managers en IT-managers naar hun redenen om jonge IT’ers aan te nemen.

Kennis jonge IT’er

Voor 66 procent van de CIO’s is kennisborging op de lange termijn de belangrijkste reden om jonge IT’ers aan te nemen. Uitbreiding (57 procent) en inbreng van nieuwe kennis en dynamiek (56 procent) staan op de tweede en derde plaats. Voor IT-managers (90 procent) en HR-managers (65 procent) is de inbreng van nieuwe kennis de hoofdreden om jong talent aan te trekken. En die kennis houdt men graag op peil. Jonge IT’er krijgt  volop ontwikkelkansen, zo bleek uit eerder onderzoek van detacheringsbureau Neomax.
Opvallend is dat HR-managers (60 procent) met jong IT-talent ook snel nieuwe projecten willen opstarten. Zowel door CIO’s (0 procent) als IT-managers (8 procent) wordt dit echter zelden aangegeven als drijfveer om jong talent aan te nemen.

Balans werk-privé

De onderzoekers concluderen dat CIO’s en IT-managers veel beter op één lijn zitten met het IT-talent dan HR-managers. De HR-manager kiest in het onderzoek voor twee waarden die in de top drie van IT-talent niet voorkomt. Ook wordt duidelijk dat HBO en WO talent sterk van elkaar verschilt. Vooral de belangrijke waarden van de HBO’ers, baanzekerheid en goede balans tussen werk en privé, worden door IT-managers en CIO’s niet in de top drie geplaatst.
George van Buysrogge, oprichter en directeur van Procam: “Geen branche in Nederland ontwikkelt zich zo snel als de IT-branche. Er is daarom grote vraag naar IT-talent. Zoals de uitkomsten van het onderzoek laten zien, verschilt de motivatie om voor jonge IT’ers te kiezen.”

IT-valkuil van HR

Belangrijk is echter dat CIO’s, IT- en HR-managers zich niet blind staren op de eigen beweegredenen, aldus Van Buysrogge. “Focus op de motivatie van het talent om bij een IT-organisatie te gaan werken. Zeker in de IT, waar jong talent keuze te over heeft. Wees eerlijk over wat de organisatie te bieden heeft, maar durf ook te veranderen. Dit maakt de organisatie niet alleen dynamisch, maar leidt bovenal tot een prettige werkplek voor IT-starters om te beginnen aan een prachtige loopbaan.”
(Bron: Werken 2.0, platform over Het Nieuwe Werken)

TIP: Op PW de Gids Vakbase leest u ook over de misvatting dat talentmanagement zich alleen richt op high potentials en jongere medewerkers.

Reageer op dit artikel