nieuws

KPN zet vrouwenbeleid aan de kant

Personeelsmanagement

KPN zet vrouwenbeleid aan de kant

KPN is gestopt met het voortrekken van vrouwen voor hoge functies. Als reden noemt het bedrijf dat het ten koste ging van hoogopgeleide allochtone mannen.

KPN-directeur Rynders heeft dit gezegd in een interview met het blad Intermediair. “We hanteren sinds anderhalf tot twee jaar geen specifiek vrouwenquotum meer ondanks het feit dat er een positief effect is geweest op het aantal vrouwen werkzaam in de organisatie. Het heeft goed geholpen om het thema op de agenda te krijgen, maar niet alle verwachtingen zijn uitgekomen. Het gerichte vrouwenbeleid heeft slechts voor een deel de verandering gebracht die we beoogden”, aldus Rynders.

Onwenselijk bijeffect

KPN voerde in 2009 een vrouwenquotum in onder leiding van de toenmalige topman Ad Scheepbouwer. Maar dat heeft volgens Rynders geleid tot een “volledige veronachtzaming” van de hogeropgeleide multiculturele man. “Gegeven de snelle verkleuring van de Nederlandse samenleving is dit een onwenselijk bijeffect. Van verschillende groepen hebben we te horen gekregen dat ze dit een zeer kwalijke zaak vinden”, zegt de directeur.

Diversiteit

De uitspraken hebben inmiddels ook in Den Haag stof doen opwaaien.  PvdA-Kamerlid Keklik Yücel is boos over het besluit van KPN om vrouwen niet meer voor te trekken voor hoge functies. Yücel noemt in een reactie de redenering van KPN “onzin”. “Alsof er geen hoogopgeleide allochtone vrouwen zijn.” Volgens Yücel zegt het besluit iets over het beeld dat bij KPN bestaat over vrouwen en allochtonen. Op deze wijze zal het diversiteitsbeleid, bedoeld om discriminatie te bestrijden, niet opschieten, zegt het Kamerlid. “Ik had al een debat aangevraagd over meer vrouwen in de top. Daarbij ga ik ook de ontwikkelingen bij KPN betrekken.” Ook GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman is niet blij met de beslissing van KPN. Zij pleit ervoor om het streefcijfer van 30 procent wettelijk verplicht te maken. “Met dit soort excuses van bedrijven over maatwerk blijven vrouwen nog altijd ondervertegenwoordigd in de top.” Minister Bussemaker van Emancipatie vindt het een “interessante conclusie” van KPN, omdat het bedrijf volgens haar op dit gebied een van de voorlopers was. “Ze concluderen nu dat allochtone mannen niet aan bod komen en dat vrouwen eigenlijk te veel lijken op de mannen die ze al hadden. Dat zijn conclusies die we mee moeten nemen, want we willen juist meer diversiteit, ook aan de top van het bedrijfsleven. En niet steeds klonen van de mensen die er al zitten”, aldus Bussemaker in een reactie. (Bron: ANP) Wat zijn de mythen en fabels over diversiteit? Kijk op PW De Gids Vakbase.

Reageer op dit artikel