nieuws

Inspectie SZW: ‘Nog veel misstanden in horeca’

Personeelsmanagement

Inspectie SZW: ‘Nog veel misstanden in horeca’

De inspectie SZW, de vroegere Arbeidsinspectie heeft de afgelopen maanden veel bedrijven op de vingers getikt. Waar ging het mis?

Bij een grootscheepse controle onder 935 bedrijven zijn bij maar liefst 136 ondernemingen overtredingen geconstateerd. Zo’n 165 personen bleken geen werkvergunning te hebben, maakte de Inspectie SZW (de vroegere Arbeidsinspectie) bekend.

Ook vermoedt de inspectiedienst dat bedrijven veelvuldig mensen onder het minimumloon hebben laat werken. De Inspectie SZW voerde eind september en begin oktober een grote controle uit bij onder meer horecabedrijven, detailhandel en in de schoonmaaksector.

Veel overtredingen in horeca

Volgens SZW is de horeca het vaakst in overtreding, met name Chinezen. Bij de schoonmaaksector worden vooral overtredingen door Afrikanen aangetroffen en in de detailhandel voornamelijk Turkse medewerkers zonder werkvergunning. Bij detailhandelsbedrijven werd vooral gecontroleerd bij multiculturele supermarkten, welnesszaken en kappers.

Daarnaast heeft de Inspectie vermoedelijke overtredingen geconstateerd van de Wet minimumloon (Wml) en van de Arbeidstijdenwet (Atw).  De Inspectie moet in al deze gevallen nog nader onderzoek doen. In totaal betrof het 135 mogelijke overtredingen waarvan 105 overtredingen van de Wml en 30 overtredingen van de Atw. De overtredingen van de Wml zijn vooral aangetroffen in de horeca en detailhandel.

SZW trof de meeste overtredingen aan in de grote steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. In de gemeente Utrecht waren juist opvallend weinig bedrijven in overtreding. De inspectiedienst heeft de betrokken instanties,  zoals het UWV en de Belastingdienst,  op de hoogte gebracht van de misstanden.

Reageer op dit artikel