nieuws

SPP’en met onzekere toekomst

Personeelsmanagement

SPP’en met onzekere toekomst

Strategische personeelsplanning is lastig met een onzekere toekomst. Hoe pak je dat aan?

U gebruikt vast HR analytics om te kijken waar uw talenten zich in de toekomst bevinden en waar u een gapend talentgat heeft dat opgevuld moet worden. Deze cijfers zullen voorspellen welke medewerkers er wanneer de organisatie verlaten en hoe talent zich in de toekomst binnen de organisatie zal ontwikkelen. Maar daar zit een knelpunt: wat heeft u aan al deze strategische informatie als die toekomst niet gebeurt?

HR moet leren om op meerdere paarden te wedden als het gaat om scenarioplanning, zegt John Boudreau, hoogleraar management aan de USC Marshall School of Business in zijn blog op Harvard Business Review.

De egel en de vos

Boudreau onderscheidt hierin twee verschillende rollen voor HR: de egel en de vos. Egels weten veel van één scenario en zullen zich daar volledig op focussen. Maar, in tegenstelling tot de vossen, voorspellen zij de toekomst minder accuraat. De vos daarentegen heeft zich niet verdiept in één scenario maar weet van alle scenario’s een beetje. De vos heeft hier een grote voorsprong, zo meent Boudreau, omdat hij in tegenstelling tot de egel diverse informatie en analytische modellen hanteert en comfortabel is met complexiteit en onzekerheid van de verschillende toekomstscenario’s naast elkaar. Dus: hoe benadert u de toekomst? Als een egel of een vos?

Zie uw talenten in de organisatie even als een investeringsportfolio. Een egel zal de opleiding van zijn talenten aanpakken naar het meest waarschijnlijke toekomstscenario. Als die uitkomt zal u er een enorm rendement uithalen, als die niet uitkomt heeft u niets. Vossen zien in dat ze de toekomst niet kunnen voorspellen en zetten algemeen in: ze trainen hun talenten in algemene eigenschappen als betrokkenheid, leergierigheid en intelligentie, die nuttig zijn in alle scenario’s.

Ontwikkel meerdere talentprogramma’s

Liever hanteert u de vossenaanpak, stelt Boudreau. Uw voorspellende statistieken zet u het beste slim in om verschillende talentmanagementprogramma’s naast elkaar te ontwikkelen, dan om ze te zetten op ‘een groot toekomstplan. Elk talentprogramma spitst u toe op een van de toekomstscenario’s. Dan heeft u misschien niet de volle winst, maar wel het minste verlies.

 

Reageer op dit artikel