nieuws

Een dagje minder mail?

Personeelsmanagement

Een dagje minder mail?

Wordt het werk van uw medewerkers geregeerd door e-mail? Vrijdag heeft u de kans om de werkdruk voor het personeel te verminderen.

Veel werknemers vechten de hele dag tegen een overvolle mailbox. Vrijdag 28 november hebben ze kans om de werkstress waar e-mail toe leidt, wat te verminderen. Tenminste: als het bedrijf meedoet aan landelijke ‘E-mailloze Vrijdag, een dag minder e-mail’. Initiatiefnemer Annemiek Tigchelaar legt op Overhetnieuwewerken.nl uit waarom dat zo belangrijk is.

Wat is dat precies: E-mailloze Vrijdag?

“De E-mailloze Vrijdag bestaat al een tijdje in andere landen, zoals Amerika, maar ook België. In Nederland is er nog weinig mee gedaan. Daarom heb ik dit initiatief opgepikt. Ik heb collega-professional organizers gevraagd mee te werken. We zijn nu met zijn vijftienen in het land bezig met allerlei gratis activiteiten. Doel daarvan is om mensen bewust te maken. Waar zijn we nu helemaal mee bezig met al die e-mail? Kan het niet wat minder?” 

Is het nodig om de e-mailstroom te verminderen?

“Ik begeleid mensen binnen bedrijven die tegen een hoge werkdruk aanlopen en het overzicht kwijt zijn. Ik hoor veel dezelfde klachten, zoals mensen die niet aan hun werk toekomen door de hoeveelheid e-mails en over de onrust die de stroom aan e-mails veroorzaakt. Elk jaar stijgt de hoeveelheid mails in je inbox met 3 procent. Per dag worden er 190 miljard e-mails verstuurd wereldwijd. Dat zijn er gemiddeld per dag 26 per wereldburger en dat is dus inclusief alle baby’s en bejaarden. Dat het aantal mails zo toeneemt, roept de vraag op: zijn we wel goed bezig? En kan het niet handiger?”

En daar moeten mensen zich dus vrijdag bewust van worden?

“Ja. Op vrijdag 28 november vragen we mensen om hun mail even niet te lezen, een paar uur uit te zetten of eens goed hun mailbox op te ruimen. Zodat ze er bewust van worden. Natuurlijk kunnen we niemand dwingen. Het is toch je werk en er komen ook belangrijke berichten binnen. Door het even uit te zetten hoop ik dat mensen de rust ervaren die e-mailloos werken en werken zonder onderbrekingen geeft.”

Is er een relatie tussen e-mails en werkdruk?

“Ja, de hoeveelheid e-mails in je inbox is recht evenredig met werkdruk. Sommige mensen hebben de volste controle over hun volle inbox, maar anderen verliezen het overzicht. E-mail is in ongeveer twintig jaar opgekomen en even later gingen we met Outlook werken. In de loop van de tijd is het de hoeveelheid mail ons boven het hoofd gegroeid en wordt het goed werken met e-mail eigenlijk steeds ingewikkelder. Eigenlijk hebben we nooit echt geleerd hoe we handig met Outlook kunnen werken. Terwijl we er toch drie uur per dag meewerken. Het is toch van de gekke dat we niet precies weten hoe we ermee moeten werken! Mensen vogelen het zelf uit, moeten zelf het wiel uitvinden.”

(Bron: Redactie Over Het Nieuwe Werken)

 

Reageer op dit artikel