nieuws

3 op 5 NS’ers fysiek belaagd

Personeelsmanagement

3 op 5 NS’ers fysiek belaagd

NS-personeel loopt dagelijks gevaar tijdens werk. 64 procent ervaart fysiek geweld.

Vooral conducteurs en machinisten, die zich dagelijks onder de reizigers bevinden, zijn het slachtoffer. Het fysieke geweld dat zij tegen zich gericht zien varieert van spugen tot zwaar fysiek geweld en bedreiging met vuurwapens. Verbaal geweld krijgen zij zelfs dagelijks naar hun hoofd geslingerd.

TIP: Lees de meest voorkomende stressfactoren die bij personeel tot problematische werkstress kan leiden op PW De Gids Vakbase.

Dat blijkt uit een enquête van spoorvakbond VVMC onder bijna 900 leden, die werd gehouden in samenwerking met het AD. Uit de enquête blijken extreme vormen van geweld tegen het NS-personeel te worden gebruikt. Een conducteur werd uit de trein gegooid, diverse medewerkers bijna gewurgd, iemand kreeg urine in zijn gezicht, een ander werd beschoten.

Uit de enquête blijkt dat een derde van de conducteurs en machinisten ontslag heeft overwogen door alle ellende. Slechts 1 op de 10 zegt zich nooit onveilig te voelen onder het werk. De werkomstandigheden voor NS-personeel lijken er steeds minder goed op te worden. Gisteren berichtten de spoorvakbonden namelijk ook dat ze vrezen voor de oplopende werkdruk waar het personeel mee te maken krijgt. Door de nieuwe dienstregeling zouden medewerkers amper nog tijd hebben voor een koffiepauze of toiletbezoek.

De NS zegt niets te weten van een schietincident. Volgens het bedrijf, verreweg de grootste spoorvervoerder van het land, is het twee jaar geleden dat er een wurgpoging plaatsvond. (MediaWatch)

 

Reageer op dit artikel