nieuws

Werkgevers pakken taalprobleem aan

Personeelsmanagement

Werkgevers pakken taalprobleem aan

Ongeveer 750.000 medewerkers met een baan hebben moeite met het Nederlands. Werkgevers hebben een akkoord gesloten over de bevordering van taalvaardigheid op de werkvloer.

Dertig werkgevers hebben met minister Asscher van het ministerie van Sociale Zaken een taalakkoord gesloten. De werkgevers komen uit  branches als de voedingsmiddelenindustrie, schoonmaak, logistiek, chemie, afvalverwerking, zakelijk dienstverlening, uitzendbranche, de rijksoverheid en de gezondheidszorg. Doel van het taalakkoord is om ook andere werkgevers en werknemers te stimuleren zich in te zetten voor taalontwikkeling op de werkvloer.

Volgens de minister verdienen de kosten van taalcursussen zichzelf terug. Bedrijven kunnen gebruikmaken van adviseurs om hen te helpen bij het aanpakken van taalachterstand in hun organisatie.

Het kabinet wil dat het aantal mensen met taalproblemen snel daalt. Laaggeletterdheid kan op de werkvloer gevolgen hebben voor de productiviteit. Ook kan het leiden tot een hoger ziekteverzuim en veiligheidsproblemen. Het is voor medewerkers met een taalachterstand vaak moeilijk om formulieren in te vullen, veiligheidsinstructies te lezen, e-mails te versturen of met collega’s en klanten te communiceren. Zonder voldoende taalbeheersing is verdere ontwikkeling van een medewerker vaak lastig.

 

Reageer op dit artikel