nieuws

Carnaval duur grapje voor werkgever

Personeelsmanagement

Carnaval duur grapje voor werkgever

Uitbrakkende werknemers leveren werkgevers een flink ziekteverzuim op. Opvallend: vooral in Noord-Nederland.

Leuk feestje dat carnaval, maar het bezorgt organisaties een hoop ziekmeldingen. Zo’n 15 procent van de feestvierders belt zich de dagen na het feest ziek in op werk. Zo blijkt uit een online poll van de webshop feestkleding365.nl onder 950 bezoekers van de site, dat bericht De Telegraaf. Doorberekend naar de hele beroepsbevolking zou dit volgens eigenaar van de webshop José Cabrera y Charro zo’n 1,8 miljoen ziektedagen opleveren. Een hele grove berekening is dat wel.

Volgens eerder onderzoek van ArboNed heeft het carnaval niet per se een hoger, maar eerder een uitgesteld ziekteverzuim als gevolg bij feestvierders. Niet de eerste dagen na carnaval, maar de week daarna piekt het ziekteverzuim. Lees meer in het artikel Carnavalsvierder meldt zich later ziek.

Opvallende conclusie uit het onderzoek van de webshop is dat juist werkgevers in het noorden van het land de dupe blijken te worden van het van oorsprong zuidelijke feestje. Boven de rivieren meldt zo’n 28 procent van de feestvierders zich een of meerdere dagen ziek. Onder de rivieren is dat een stuk minder: 13 procent van de Brabanders en minder dan 10 procent van de Limburgers doet dat.

Cabrera y Charro’s verklaring: ‘import-carnavallers’ feesten in het weekend en moeten maandags gewoon weer aan de slag dus melden ze zich ziek. ‘Brabanders en Limburgers nemen gewoon de hele week vrij’, verklaart hij tegenover De Telegraaf.

TIP: Lees hoe u bij vals ziekteverzuim een boete op kan leggen op PW De Gids Vakbase. 

Reageer op dit artikel