nieuws

Zo houdt Shell het personeel gezond

Personeelsmanagement

Zo houdt Shell het personeel gezond

Hoe ziet het gezondheidsbeleid van een megaconcern als Shell eruit? Over Be Well bij Shell.

Shell telt wereldwijd honderden zeer diverse ondernemingen en heeft een enorm maar ook vergrijzend personeelsbestand. Shell speelt daar met het gezondheidsbeleid heel gericht op in. Manager Shell Health, Liesbeth Verheugd: “Onze turnover rate is bijzonder laag, omdat we een goede werkgever zijn. De arbeidsvoorwaarden zijn goed en het is een uitdagende werkomgeving.”

Gezonde levensstijl stimuleren

Hoe zet een organisatie met zoveel medewerkers in op het gezondheidsbeleid? “We hebben vanuit Shell Health, onze interne arbodienst, het programma Be Well opgezet. Dit richt zich op het bevorderen van de gezondheid en het voorkomen van beïnvloedbare gezondheidsrisico’s door het stimuleren van een gezonde leefstijl.”
Maar wordt dat niet als bemoeizucht ervaren? Niet volgens Verheugd: “We moeten de gezonde keus de gemakkelijke keus maken, maar we moeten de medewerkers wel keuzevrijheid blijven bieden. Het moet vrijwillig blijven en de aandacht voor het onderwerp moet een positieve insteek hebben. Er komen geen harde doelstellingen in de persoonlijke jaarplannen van medewerkers over roken of voeding. Tenzij het voor de invulling van het werk echt essentieel is.”

Aandacht voor gezondheid

Maar met één Be Well-manifestatie houd je de aandacht inderdaad niet over een langere periode vast. “Daarom hebben we nu ook besloten ieder jaar drie thema’s aan te bieden, die door de lokale teams worden voorbereid en vervolgens – aangepast aan de locatie – over alle locaties worden uitgerold. Zo is er meer continue aandacht voor het onderwerp gezondheid en hiermee hopen we te bewerkstelligen dat de medewerkers aandacht hiervoor als iets vanzelfsprekends gaan ervaren.” (Bron: Overdi.nl)

Lees hier alles over het gezondheidsbeleid van Shell.

Dit artikel wordt mede mogelijk gemaakt door Zilveren Kruis Achmea

 

Reageer op dit artikel