nieuws

PMO Nieuwe stijl: doelmatig en kostenefficiënt

Personeelsmanagement

Een Periodiek Medisch Onderzoek (PMO) biedt inzicht in de gezondheidsrisico’s en laat zien waar in de organisatie verbeteringen mogelijk zijn. Ook kan het worden ingezet als instrument om medewerkers te helpen de eigen gezondheid te monitoren en te verbeteren. Werknemers hebben volgens de Arbowet recht op een Periodiek Medisch Onderzoek (PMO). Toch biedt slechts 11 […]

Een Periodiek Medisch Onderzoek (PMO) biedt inzicht in de gezondheidsrisico’s en laat zien waar in de organisatie verbeteringen mogelijk zijn. Ook kan het worden ingezet als instrument om medewerkers te helpen de eigen gezondheid te monitoren en te verbeteren.

Werknemers hebben volgens de Arbowet recht op een Periodiek Medisch Onderzoek (PMO). Toch biedt slechts 11 procent van de werkgevers met minder dan honderd medewerkers zijn personeel een PMO aan. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de benodigde kosten en tijdinvestering.

Het alternatief? PMO Nieuwe Stijl: zet PMO in als een instrument om – door middel van een digitale vragenlijst – medewerkers aan te zetten zelf aan de slag te gaan met hun gezondheid. Laagdrempelige tools kunnen vervolgens helpen de intrinsieke motivatie hiervoor aan te wakkeren. Zodoende kan het PMO een middel zijn bij het realiseren van duurzame inzetbaarheid van medewerkers.

Meer weten over dit onderwerp? Dowload hier de whitepaper Periodiek Medisch Onderzoek.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels