nieuws

Zo stelt HR een dreamteam samen

Personeelsmanagement

U zet graag gelijk gestemden bij elkaar in een team? Fout. Daarmee krijgt u geen topteam. Hoe wel?

Zo stelt HR een dreamteam samen

Multidisciplinaire teams presteren beter als zij bestaan uit mensen die elkaar respecteren om wat men kan in plaats van wie men is. Minder goede teams bestaan uit mensen die elkaar persoonsgericht respecteren en waarderen; Betere teams bestaan uit mensen die elkaar prestatiegericht respecteren en waarderen. Dit zegt Lidewey van de Sluis.

Dit pleit voor enige zakelijkheid en zet het streven naar diversiteit op de werkvloer in een fris daglicht.

Uit het onderzoek van de Amerikanen Aparna Joshi en Andrew Knight, dat in februari 2015 is gepubliceerd in het meest vooraanstaande tijdschrift van de internationale Academy of Management, dat het voetbalveld goed als metafoor van de werkvloer kan dienen. Een goed functionerend team in een organisatie bestaat uit mensen die met elkaar moeten maar vooral ook willen samenwerken omdat zij inzien dat ze elkaar versterken. Onderling is er sprake van zakelijk vertrouwen op basis van inzicht in en respect voor de verschillende stijlen, kwaliteiten en bijdragen. Tot zo ver weinig nieuws. Wat wel nieuw is, is het inzicht dat een team waarin de onderlinge band vooral voortkomt uit wederzijdse herkenning en sociale cohesie minder goed presteert dan een team die een minder goede onderlinge sociale band heeft, maar elkaar taakgericht weet te vinden. Een vertrouwensband op basis van elkaars deskundigheid is blijkbaar effectiever dan op elkaar vertrouwen omdat je letterlijk en figuurlijk dezelfde taal spreekt.

In 7 stappen naar een topteam? Lees hier de zeven stappen op OverStrategischePersoneelsplanning.nl.

Auteur Prof. dr. Lidewey E.C. van der Sluis is expert op het gebied van strategisch talentmanagement, talentbeleid en persoonlijk leiderschap. Zij opereert als spreker, toezichthouder, coach en adviseur in de driehoek onderwijs, overheid, en bedrijfsleven.

Tip! Wilt u weten hoe u teams in uw organisatie anders kunt organiseren? Schrijf u dan in voor het congres Anders Werken op 10 november. 

 

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels