nieuws

HR krijgt mager zeventje voor talentmanagement

Personeelsmanagement

HR krijgt mager zeventje voor talentmanagement

De HR-manager krijgt van het management maar een 6,7 op zijn rapport voor zijn rol als businesspartner op het gebied van talentmanagement. Werk aan de winkel dus voor HR.

Het topmanagement (C-level) verwacht van de HR-manager dat hij de rol inneemt van strategisch adviseur bij talentmanagement. Maar liefst 82 procent geeft aan dit belangrijk te vinden, zo blijkt uit het HR Benchmark-onderzoek van Raet, leverancier van HR-cloudoplossingen. Maar hoge cijfers scoort HR nog niet bepaald. Het management geeft HR hiervoor slechts een 6,7 op het rapport.

Focus HR moet veranderen

Uit het onderzoek onder 1.146 Nederlandse werknemers, 506 HR-managers en 117 bestuurders uit verschillende branches blijkt volgens Raet dat HR het roer om moet gooien. “Om de rol als strategisch businesspartner te vervullen, zal de taak van de HR-afdeling de komende jaren moeten veranderen. De focus verschuift van administratieve werkzaamheden, zoals het uitvoeren van de salarisadministratie en het beheer van wet- en regelgeving, naar extrapoleren, scenario’s maken en voorspellingen doen. Alleen dan wordt HR wendbaar en een katalysator die kennis verbindt”, zo verwacht Raet. 

Lees ook: 5 must do’s in talentmanagement

“De rol van HR verandert”, erkent ook Debby de Gelder, directeur HR Services bij Raet. In 2020 fungeert HR volgens haar vooral als adviseur voor het management. “De komende jaren zal de focus daarom steeds meer verschuiven van administratieve HR-taken naar HR-strategie, data-analyse en kennisdelen. Door zaken als salarisadministratie buiten de deur te beleggen, ontstaat er een kostenbesparing en wordt de kans op fouten verkleind. Tevens hebben HR-medewerkers meer tijd om de rol van strategisch businesspartner te vervullen.”

Zo wordt HR een strategische businesspartner

Maar wat zijn de vereisten voor HR om daadwerkelijk als businesspartner op te treden? Volgens Raet moet HR vooral “wendbaar worden en voorspellingen kunnen doen”. “Elk moment van de dag dient de HR-afdeling exact voor ogen te hebben welke kansen er liggen voor de organisatie. Pas dan ben je écht een strategische partner voor de business.”

‘HR moet wendbaar worden en

moet voorspellingen kunnen doen’

Prioriteitenlijstje van HR

De onderzoekers hebben HR ook gevraagd wat er bovenaan hun prioriteitenlijstje staat. Strategische personeelsplanning staat bovenaan: 35 procent noemt dit als één van de drie grootste HR-prioriteiten. Ook bestuurders zien het belang van strategische personeelsplanning in: 69 procent van hen vindt het zelfs een randvoorwaarde voor de uitvoering van talentmanagement. “De overige prioriteiten van HR-managers bevestigen dat talentmanagement hoog op de HR-agenda staat. Naast strategische personeelsplanning hechten zij veel waarde aan duurzame inzetbaarheid (33 procent), opleiding en ontwikkeling (31 procent), mobiliteit (21 procent) en leiderschapsontwikkeling (20 procent).

TIP! Wilt u een hoger rapportcijfer voor uw rol als businesspartner op het gebied van talentmanagement? Meld u dan snel aan voor het congres Talent en Performance Management op 5 oktober in Utrecht.

Reageer op dit artikel