Het verzuim in de retail ligt een stuk hoger dan het landelijke gemiddelde van 3,5 procent. In 2015 kwam het ziekteverzuim in ons land juist op het laagste punt terecht sinds 1996. Verkopers ervaren steeds vaker een onbevredigend gevoel doordat consumenten de winkels wel binnenkomen om producten te bekijken, maar vervolgens op internet bestellen, aldus directeur Titus Kramer van Capability. Het ziekteverzuim in retail groeit al meerdere jaren.

Verveling

Verveling breekt medewerkers ook op. Hoe minder klanten, hoe minder het personeel te doen heeft. Veel bedrijven nemen daarnaast geen vaste krachten meer aan, wat ook effect zou hebben op andere werknemers. ‘Het zorgt voor beperkte continuïteit in winkels’ , aldus Kramer. (ANP)

TIP: Hoe houdt u medewerkers fit en tevreden? Lees meer op het platform Over Duurzame Inzetbaarheid