nieuws

Duurzame inzetbaarheid vraagt om dialoog

Personeelsmanagement

HRM’ers en leidinggevenden schatten in dat de helft van hun medewerkers duurzaam inzetbaar is. Er is dus veel ruimte voor verbetering. Beleids- en organisatiewetenschapper Cristel van de Ven legt uit welke factoren daaraan bijdragen.

Duurzame inzetbaarheid vraagt om dialoog

Cristel van de Ven is beleids- en wetenschapper en partner bij Factor Vijf. Zij heeft onderzoek gedaan naar de belangrijkste factoren die ervoor zorgen dat mensen langdurig inzetbaar blijven. In deze podcast gaat zij in op zaken als vitaliteit, ontwikkelingsmogelijkheden en een voortdurende dialoog binnen de organisatie.

Containerbegrip uitgesplitst

“Duurzame inzetbaarheid is een containerbegrip”, zegt Van de Ven in gesprek met Glenn van der Burg van People Power. “Wij hebben dat uitgesplitst in drie factoren. Om duurzaam inzetbaar te zijn moeten mensen zorgen dat ze vitaal blijven, dat ze goed presteren in het hier en nu, dus dat ze hun huidige productiviteit op orde hebben. Daarnaast moeten zij zich ook nog eens blijven ontwikkelen en toewerken naar nieuwe banen, nieuwe rollen, naar nieuwe manieren van werken in hun eigen organisatie of misschien een volgende organisatie.”

Altijd rekening houden met duurzame inzetbaarheid

Dat is veel, erkent Van de Ven. “Het is iets waar je in je organisatie altijd rekening mee moet houden. Als je het hebt over het opleidingenbeleid, maar ook als het gaat over welke functies je gaat ontwikkelen: zijn deze interessant voor mensen en kunnen zij in die functies leren? Het heeft ook te maken met leiderschap. Het gaat eigenlijk over de vraag hoe je ervoor zorgt dat je tent lekker blijft draaien met mensen die met plezier naar hun werk komen en gaan en die mee willen doen met de organisatie.”

Luister hier naar het volledige interview met Cristel van de Ven. 


Geïnteresseerd in trends, ontwikkelingen en innovaties op het gebied van duurzame inzetbaarheid? Kom dan op 20 en 21 november naar Inzet op Maat in de Fokker Terminal in Den Haag.

 

 

Reageer op dit artikel