nieuws

Meldpunt tegen zwangerschapsdiscriminatie op het werk

Personeelsmanagement

Er komt een meldpunt voor vrouwen die bijvoorbeeld hun baan zijn kwijtgeraakt door discriminatie wegens zwangerschap of pril moederschap. Met de meldingen die binnenkomen, hoopt het College voor de Rechten van de Mens beter zicht te krijgen op de risico’s die vrouwen lopen.

Meldpunt tegen zwangerschapsdiscriminatie op het werk

Discriminatie van vrouwen omdat zij in verwachting zijn of net moeder zijn geworden, komt volgens het College voor de Rechten van de Mens nog te vaak voor. 43 procent van de vrouwen op de arbeidsmarkt die een kind hebben gekregen, heeft in 2016 te maken gehad met mogelijke discriminatie wegens zwangerschap of pril moederschap. In 2012 was dit bijna net zo veel,  zwangerschapsdiscriminatie op de arbeidsmarkt is dus amper afgenomen.

Wet verbiedt ontslag door zwangerschap

Jaarlijks krijgen tienduizenden vrouwen er volgens de toezichthouder dus mee te maken. Sommigen raken er zelfs hun baan door kwijt, bijvoorbeeld doordat hun tijdelijke contract niet verlengd wordt, of hun flexibele arbeidsovereenkomst wordt ontbonden. Zwangerschap mag daar volgens de wet echter niet de reden voor zijn.

Zwangere vrouwen kritisch gevolgd

Nog afgezien van baanzekerheid blijkt volgens het college dat zwangere vrouwen op de arbeidsmarkt vaker beloning of opslag mislopen en kritischer dan hun collega’s gevolgd worden in hun functioneren. Vrouwen die menen daarmee te maken te hebben, kunnen vanaf maandag 22 mei met hun verhaal terecht bij het nieuwe meldpunt.

Reageer op dit artikel