nieuws

Zieke werknemer werkt stug door

Personeelsmanagement

Zieke werknemer werkt stug door

Ruim de helft (51%) van de Nederlanders die gebukt gaan onder werkgerelateerde gezondheidsproblemen, werkt stug door. Ook als dit hun prestaties negatief beïnvloedt.

Werknemers proberen de verminderde productiviteit als gevolg van presenteïsme te compenseren. Zo maakt bijna een kwart (22%) van de werknemers extra uren of werkt in het weekend. Hiermee wordt een verlaging van de werknemersbetrokkenheid en verder verlies van focus geriskeerd.

Presenteïsme verlengt duur gezondheidsklachten

Dit blijkt uit onderzoek van Fellowes, specialist in kantooroplossingen. Ondanks de beste bedoelingen van werknemers die komen werken als ze ziek zijn, heeft dit niet alleen een negatief effect op hun productiviteit, maar het verlengt ook de duur van de gezondheidsklachten. Klachten als direct gevolg van de fysieke houding op de werkplek die in het onderzoek naar voren komen zijn: rugpijn (21%), nekpijn (21%) en een pijnlijke pols of arm (15%).

Meer dan een kwart (27%) van de werknemers geeft aan te hebben overwogen van baan te veranderen door de negatieve impact van de werkomgeving op hun gezondheid.

Gebrek aan bewustzijn

Uit analyse van de oorzaken van deze gezondheidsproblemen blijkt het gebrek aan bewustzijn over een goede fysieke houding op de werkplek. De belangrijkste slechte gewoontes die Nederlandse werknemers toegeven zijn; een slechte zithouding aan het bureau (39%), te lang zitten zonder pauzes (34%) en dagelijks niet genoeg water drinken (33%).

Werkgever verantwoordelijk

Volgens de Nederlandse werknemer ligt er een verantwoordelijkheid bij de werkgever om presenteïsme te verminderen. Ruim een derde van Nederlandse werknemers (35%) vindt dat hun werkgever niet genoeg doet voor hun algehele welzijn en de helft (50%) geeft aan dat ze langer in dienst zouden blijven als er meer aandacht was voor hun gezondheid.

Langdurige preventieve aanpak

Andrea Cantong, marketing manager bij Fellowes: “We signaleren problemen met hoe organisaties welzijn en productiviteit op de werkplek benaderen. Er is een duidelijk gebrek aan bewustzijn rond de oorzaken en effecten van presenteïsme op kantoor. Om dit probleem aan te pakken, moeten werkgevers beginnen met het implementeren van een langdurige, preventieve aanpak van ongezonde werkmethodes, in plaats van terug te vallen op ‘quick-fixes’.”


Om medewerkers écht duurzaam inzetbaar te maken moeten zij er zelf mee aan de slag. Tijdens het congres Over Duurzame Inzetbaarheid krijgen HR-professionals de instrumenten om hun medewerkers aan de slag te laten gaan met duurzame inzetbaarheid. Klik hier voor het volledige programma

Reageer op dit artikel