nieuws

Europese Best Workplaces scoren goed op vertrouwen

Personeelsmanagement

Europese werkgevers scoren beter op betrouwbaarheid dan Amerikaanse Fortune Top 100 bedrijven. Dat blijkt uit onderzoek van Great Place to Work. Vooral IT-bedrijven scoren goed.

Europese Best Workplaces scoren goed op vertrouwen

Great Place to Work onderzoekt al vijftien jaar wat de Best Workplaces van Europa zijn. Het afgelopen jaar deden 2.340 organisaties mee aan het Great Place to Work onderzoek in 19 Europese landen. Deze organisaties representeren ruim 1,4 miljoen medewerkers. Hiervan mogen 125 organisaties zich een Best Workplace van Europa noemen. Bijna 10 procent van deze topwerkgevers is een Nederlands bedrijf.

Hoogst scorende Nederlandse organisaties

De groep hoogst scorende Nederlandse organisaties bestaat uit zeven multinationals met Mars, als voedselfabrikant, op de toppositie. Daarnaast vallen nog vijf Nederlandse organisaties op. Zo staan Protime, Incentro en ORMIT in de lijst van kleine en middelgrote bedrijven. Dit jaar staat er voor het eerst in de geschiedenis een Nederlandse organisatie, coöperatie DELA, in de lijst met grote bedrijven.

Nieuwe categorie

Ook is er met deze vijftiende editie van de Europese lijst een nieuwe categorie geïntroduceerd: organisaties met minder dan 50 medewerkers. De Nederlandse nummer een, Lean Consultancy Group, staat in deze lijst direct op de tweede plaats van Europa.

Voorkant

 

Tip! Hoe maak je van een werkplek een Great Place to Work? Lees het in de Best Practice Gids 2017

 

 

Onderscheidend vermogen IT-bedrijven

38 procent van de 125 organisaties op de lijst behoort tot de IT-sector. Deze branche kenmerkt zich door schaarste aan goede en getalenteerde krachten. Het onderscheidend vermogen om bekend te staan als aantrekkelijke en goede werkgever kan de oorzaak zijn van de vele IT-organisaties op de lijst. Naast het feit dat zij goed vertegenwoordigd is, scoort de branche ook het hoogst op de gemiddelde score op de 58 stellingen van het Great Place to Work-model – een score van 92 procent.

Gezamenlijke waarden

Binnen de groep van de 25 winnende Europese multinationals behoort 20 procent tot de IT-sector. Een uitdaging van een multinational kan zijn om vanuit gezamenlijke waarden te werken die landsgrenzen en culturen overstijgen. De winnaar van deze categorie, Mars, slaagt hierin door zijn vijf principes van kwaliteit, verantwoordelijkheid, wederkerigheid, efficiëntie en vrijheid de basis te laten vormen voor alles wat zij doen.

Europa scoort beter dan Fortune top 100

Naast dat de mate van vertrouwen, trots en plezier in Europa wordt gemeten, wordt exact dezelfde vragenlijst uitgevraagd in de andere regionale gebieden in de wereld, zoals Latijns-Amerika en Azië. In Amerika staat de lijst bekend als de Fortune top 100. De Europese Best Workplaces scoren op het gemiddelde – 90 procent ten opzichte van 86 procecnt – maar ook op de verschillende thema’s uit het Great Place to Work-model hoger dan de Amerikaanse Fortune top 100. Vooral op het gebied van geloofwaardigheid scoren de Europese werkgevers beter.

Door het aantrekken van toptalent maak je als organisatie het verschil. Maar hoe doe je dit en hoe behoud je dit talent voor jouw organisatie? Hoe laat je hen op de beste manier performen? Tijdens het congres Talent en Performance Management word u bijgepraat over het aantrekken, ontwikkelen en behouden talent.

Reageer op dit artikel